joi, 1 iulie 2010

Vinete parmigiana



Azi e ziua Canadei, zi libera pt omul harnic si muncitor si teoretic, o zi numai buna de iesit in natura. Insa, pt ca-i soare cu dinti de cateva zile, distractia planuita afara am stramutat-o in interior si-am gatit in ton cu temperatura. Vinetele facute in felul acesta, desi oarecum laborioase (depinde de varianta pe care o veti alege), sunt o idee minunata pt un pranz/cina delicios.

Ideea o coc de cateva zile, dupa ce-am vazut o emisiune pe foodtv in care, proprietarul magazinului Mike's Deli din NY si-a lui parmigiana foarte renumita, era comparata cu cea a unui chef bine cunoscut in US (Bobby Flay) care lanseaza provocari saptamanale unor astfel de bucatari, cunoscuti doar pe plan local. De data asta a castigat parmigiana magazinului Mike's Deli.

De ce mi-a placut atat de mult? Feliile de vanata sunt taiate subtiri, 5-6 mm si-n final parmigiana are un aspect superb. De ceva vreme nu curat coaja vinetelor, pt ca lasa un gust mai pronuntat in mancare.

Cantitatile le voi pune cu aproximatie.

*5 vinete de marime mijlocie spalate, curatate de cotor si taiate in felii de 5-6 mm grosime
*1L de sos marinara
*1kg de branza mozzarella proaspata taiata felii
*4 oua
*cca 4-500g pezmet
*un pahar de faina
*ulei pt prajit
*cascaval romano ori parmezan

Vinetele se pot pregati in 2 feluri.

1. Sa incepem cu varianta mai sanatoasa :)) :
- se incinge cuptorul la 450F
- se acopera o tava mare cu hartie de pergament si se aliniaza feliile de vanata
- cu o pensula si putin ulei de masline ungem vag vinetele
- se dau la cuptor 15-20 minute pana feliile se rumenesc putin sau se vede ca sunt gatite



2. Vinetele se prajesc in tigaie, dupa ce au fost pregatite in prelabil ca pt snitel si anume:
- se trece felia de vanata prin faina (se scutura excesul de faina), apoi prin ouale batute in prealabil cu sare si piper, apoi prin pezmet (am folosit si Panko)
- se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc frumos si se scot pe hartie absorbanta

Sos marinara
- 1L de sos de rosii (ori piure de rosii, deci nu bulion ori suc) se amesteca in robotul de bucatarie cu 5-6 frunze de busuioc si 4-5 catei de usturoi tocati.

Cum se monteaza parmigiana?
- intr-o tava din ceramica ori yena se asterne un strat de sos, urmeaza feliile de vanata prajite/coapte, punem ici si colo sau de colo pana colo :) (depinde de cat de branzos va place) felii de mozzarella, urmeaza vinetele, iar sos, iar branza si tot asa pana se termina materia prima. :) Penultimul strat este sos si ultimul branza si cascaval ras.
- italienii de la Mike's deli folosesc cascaval romano pt reteta de parmigiana
- se coace la 375F pt 40-45 de minute sau pana cascavalul e frumos topit si rumenit

Taina rusinoasa:
- eu n-am avut nici romano nici parmezan si-n ziua in care am facuta parmigiana erau magazinele inchise (fiind ziua provinciei in care locuiesc). Of! :)

8 comentarii:

Boabe de Cafea spunea...

Arata minunat! Gustul nu poate fi decat extraordinar. Felicitari harnicutei!

Momo spunea...

cred ca ti-au placut si cu mozzarella,stiu ca eu am folosit combinatia vinata-mozarella si a fost buna-buna!arata fantastic de bine!

Andreea spunea...

Boabe de cafea daca iti plac vinetele (mie-mi plac mult) musai de incercat reteta :)

Alison, parmigiana nu as face-o vreodata fara mozzarella, dar ca sa fie 100% ca la carte :) ii trebuia si parmezan sau romano, dar Andreea n-a fost prevazatoare si nu s-a aprovizionat la timp :))

Emil Tamaș spunea...

Ioi ce fain arată. Eu sunt mare fan al unei rețete similare: Pasticcio alla Melanzane, care-i cam aceeași treabă doar că mai simplă: Vinetele se prăjesc simplu în ulei de măsline și se pun straturi în tavă cu pasatta, busuioc, mozarella și parmigiano reggiano.

Andreea spunea...

Emil :))
suna super si-i musai de incercat (like a true melanzane fan ce ma aflu LOL) desi eu nu prajesc in ulei de masline, il prefer pt prajeli pe cel din seminte de struguri. W-end fain iti doresc!

VertAnge spunea...

Wow!Se vad asa frumos straturile. Sunt sigura ca e delicioasa combinatia!

Liana10 spunea...

Fotografie de revista, felicitari!

Andreea spunea...

Vertange, Liana merci pt vizita :)

Trimiteți un comentariu