vineri, 10 septembrie 2010

Placinte cu branza/varza/ceapa si marar/cartofi



Ieri dupa-masa mi-era pofta de ... ceva :) si pana la urma ''ceva''-ul au fost niste placinte prajite, umplute cu felurite umpluturi: feta grec rasa, un soi de salata din marar, ceapa verde, un strop de ulei de masline si sare, piure de cartofi numai cu putin unt/ulei si sare.
Desi varza am lasat-o pt o alta ocazie, cert este ca aluatul s-ar potrivi de minune si cu niste varza taiata fideluta, calita in putin ulei, sarata si piperata dupa gust.

N-am sa detaliez mai mult despre umpluturi, pentru ca se fac in functie de numarul de placinte.

Am lucrat cu 500g de faina si pt 3 persoane cu apetit normal au iesit mult prea multe si desi extrem de bune, alta data ma voi la rezuma la un aluat facut din jumatate din cantitatile de mai jos:

500g faina, 250-300ml apa calduta, 20g drojdie proaspata/1 plic de drojdie instant, 1 lingurita de zahar si 1/2 lingurita sare.

- drojdia proaspata se desface cu o lingurita de zahar si 50ml de apa (din cantitatea totala) si se lasa la dospit pt 10-15 minute
- se amesteca apoi cu restul ingredientelor si se framanta pana se formeaza un aluat elastic, pe care-l lasam la dospit intr-un castron acoperit, 45-60 minute, in loc cald

* drojdia uscata se amesteca in faina si se continua cu adaugarea restului de ingrediente

- se rastoarna aluatul dospit (dublat ca marime) pe masa de lucru bine infainata si se imparte in 8-9 parti egale
- fiecare bucatica se intinde f subtire (3mm) intr-un cerc
- pe unul dintre semicercuri se aseaza umplutura care apoi se inveleste cu partea de aluat descoperita (fotografiile sunt elocvente)
- se apasa marginile semicercului format .... nu vrem sa pierdem umplutura prin tigaie :))
- intr-o tigaie incapatoare se incinge ulei (ideal ar fi ca placinta sa nu se atinga de tigaie, deci ar trebui o baie de ulei) si se prajesc placintele pe ambele parti pana se rumenesc frumos. Daca se umfla prea tare la prajit, se inteapa cu un cutit ori cu furculita

In prima fotografie sunt placintele umplute cu branza sarata. Se pot servi cu smantana/iaurt.

Umplutura cu marar si ceapa verde, extrem de aromata si surprinzator de buna :)


Umplutura cu piure de cartofi (se poate servi cu mujdei de usturoi)



Sursa de inspiratie e-retete.ro.
Foarte multumesc!

3 comentarii:

Lira spunea...

Andreea ce crocante arata.. mi-ai facut o pofta.......

Universul meu magic spunea...

Maine dimineata pun masina la framantat si il trimit pe al meu la Metro dupa ceapa verde ...

Andreea spunea...

Lira, Elena .. spor la treaba :)

Trimiteți un comentariu