vineri, 17 decembrie 2010

Bûche de Noël aux noisettes





sau bustean de Craciun cu alune de padure sau yule log with hazelnuts :) adica o rulada cu crema, care se decoreaza (sau nu) in asa fel incat sa semene cu o bucata de trunchi de copac. Reteta am gasit-o intr-o cartulie a colectiei Marabout ''Chocolat, dessert et mignardises'' si-am adaptat-o putin.

Reteta avea una dintre cremele clasice, piure de castane (150g) amestecat cu 150g de frisca, insa am schimbat-o cu cea mai simpla si totodata superba, crema de ciocolata (200g ciocolata + 150g frisca), crema descoperita initial odata cu prajitura Rigo Jancsi.

Anul trecut am facut un tort bustean/buturga foarte complex, excelent, insa foarte lung ca timp de pregatire si-am concluzionat ca nu e nevoie de ceva in mod obligatoriu complex, pt a fi delicios :)

Blat
- cuptorul se incinge la 360F-375F
- 3 oua se bat spuma tare cu 75g zahar pudra (cel din comert, deci cu amidon), cu mixerul pe viteza maxima dureaza aproximativ 10 minute
- se adauga (printr-o sita sa evitam cocoloasele) 50g faina amestecate cu 25g cacao

- se amesteca delicat in compozitia cu oua si se da la cuptor, intr-o forma de 35x25cm, acoperita cu hartie de pergament.
- se coace 15 minute, apoi se rastoarna pe un stergar de bucatarie curat si fara mirosuri neplacute (ca de balsam de rufe sau Doamne fereste, de clor :O )
- stergarul sa fie pregatit in prealabil: bine imbibat cu apa, apoi bine stors
- revin, aluatul se rastoarna pe stergar, se indeparteaza hartia de pergament si se ruleaza delicat, dar totusi strans cu tot cu stergarul umed si se lasa asa pana se raceste


Crema
- 150ml frisca lichida, 200g ciocolata neagra sau cu lapte, 1-2-3 :) linguri lichior de alune (Frangelico) sau alte arome care va incanta
- se pune frisca intr-un bol curat, se adaga ciocolata maruntita si se incalzeste la cuptor cate 30 de secunde dintr-un foc, apoi se amesteca, daca ciocolata nu s-a topit bine, alte 30 secunde, iarasi se amesteca.

*Procedam asa pt ca ciocolata se poate arde foarte usor.

- amestecam bine compozitia pana obtinem o crema lucioasa, adaugam si aroma preferata si lasam la frigider pt 20-30 de minute, apoi se bate spuma cu mixerul
- daca vi se pare ca in crema nu aveti suficient zahar, puteti adauga 1-2 linguri de zahar pudra (!) in momentul in care frecati crema cu mixerul


Glazura
- 150 ml frisca 100g ciocolata se amesteca impreuna in acelasi mod ca mai sus
- iarasi se da totul la rece, dar nu vrem sosul intarit de tot, il vrem ascultator :)

Se pregatesc, optional, 75-100g de alune: se coc cca 8 minute la cuptorul dat pe 375F, se freaca bine sa indepartam cojitele pe cat posibil (mergeti cu tava cu alune pline de cojite, deasupra gunoiului sau afara in gradina si suflati delicat peste alune, cojile vor zbura si alunele raman curate si bune de folosit)


Asamblarea
- se intinde crema peste blat, lasand putin spatiu pe 3 dintre laturi (cea care va fi in centrul ruladei nu conteaza)
- se presara cu alunele coapte si racite
- se ruleaza cu grija (m-am folosit de stergar, cam cum se procedeaza la strudel) si se da la rece pt 15 minute


- se toarna glazura racita (inca curgatoare bine...in felul asta se si umezeste un pic blatul), peste buturuga, lingura cu lingura sa se formeze stratul frumos, apoi se da iarasi la rece, pt 15 minute.
- se decoreaza cu ciocolata razuita cu ajutorul instrumentului de curatat morcovi

- se pudreaza cu zahar pudra.


M-am lungit cu povestea, pt a face reteta cat mai clara, insa e foarte rapida si rulada extrem de buna.

13 comentarii:

mirela spunea...

O bunatate,,,,,pot sa vin la o feliuta????arata excelent,,,te pup!!!si Sarbatori fericite!!!

Bianca spunea...

Yamy...ce bunatate ai facut aici!! Am salvat reteta.

Florin spunea...

ah, ce bine ca ai postat reteta asta, ca aveam in plan si eu un yule log, insa reteta mea era mai complicata :) (cred ca o sa folosesc cicolata alba pt crema, though :))

Momo spunea...

cita ciocolata,delir curat rulada asta buturuga!
sarbatori fericite si un car de noroc in anul ce vine!:)

Andreea spunea...

Merci mult draguta Alison! :)

Felia pare mult mai mare decat este in realitate, insa-i o portie ultrasuficienta, cand mai dai si de cate-o aluna coapta...delirul se exacerbeaza :))

Sarbatori fericite si s-aveti un an nou mai fabulos decat vi-l imaginati. :)

sara & Miki spunea...

Cu atata ciocolata... il mananci din priviri. Craciun fericit!

Andreea spunea...

:)

Craciun fericit si voua, Sara si Miki. :)

Ana Maria Ciolacu spunea...

Sooooooo yummyyyyy...De facut !

Andreea spunea...

Musai! :)

Anonim spunea...

Buna, am facut crema dupa reteta ta si mi s-a taiat si m-am ambalat...:) Am folosit-o asa ca la gust era buna, buna. Dar ce am gresit? Am tinut-o mai mult de 30 min in frigider frisca+cioco topita pt ca amestecul era caldut si am zis sa se mai raceasca, sa nu il bat asa. Dar nu se intarise, era fluid si fain (deci nu cred ca sa fie asta hiba). Poate ca am batut prea viguros...Poate ca ar fi trebuit sa bat dupa 20-30 min cum ai zis tu, chiar daca era caldut...Tu ce crezi? Unde e greseala mea? Oricum nu renunt, ca-mi place crema. Multumesc, Ana :)

Andreea spunea...

Servus Ana, frisca pe care ai pus-o acum, o folosesti in mod regulat? Se bate frumos de regula? Are 35% grasime?
Nu mi s-a taiat niciodata crema asta. Nu s-a taiat cumva ciocolata? Trebuie topita mereu sub punctul de fierbere, altfel se taie.

Pt Rigo Jancsi daca te uiti putin la reteta, am folosit cantitati mai mari, uneori las crema peste noapte la frigider si-apoi o bat insa nu se taie niciodata. Oricum in momentul cand vezi ca e spumoasa te opresti din amestecat, daca continui sa amesteci, se branzeste cumva.

Eu nu prea mai fac alta crema de ciocolata de cand am gasit-o pe asta. O aromezi cu diferite arome si e mereu alta. :)

Anonim spunea...

Poate ca am incalzit prea tare laptele de frisca ( parca nu se mai topea ciocolata) si nu i-a placut ciocolatei... Tu ce ciocolata folosesti pt crema asta de obicei, ciocolata pt torturi/prajituri (baker's chocolate) sau obisnuita? Frisca pe care o folosesc e OK, azi s-a batut bine (am batut si frisca simpla pt tortul de azi). Dar oricum, am facut un tort trenulet frumoooos pt baietelul meu de ziua lui si a fost super incantat. Tortul a fost bun, crema gustoasa:). Multumesc mult si voi mai incerca crema asta pt ca TREBUIE sa-mi iasa perfect:), plus ca e tare buna. Cata stiinta si tehnica cu torturile astea... :) Te urmaresc si astept retete noi!!! Ana

Andreea spunea...

Sa-ti traiasca baietelul, sa fie fericit! :)


Ciocolata de menaj din majoritatea supermarketurilor, nu ma incanta in cremele pt torturi. Trebuie o ciocolata fina (una pe care ai manca-o cu placere si simpla) si-atunci si crema rezultata e speciala. Folosesc ciocolata amaruie, cu peste 72% cacao insa si-o ciocolata cu lapte care va place, e grozava.

Ciocolata in general se topeste cu pasi maruntei, daca o faci la microunde incalzesti cate 15-20 de secunde, apoi amesteci, daca mai e nevoie alte 15-20 de secunde si tot asa. Iar cea alba e si mai pretentioasa, dar se ''tempereza' in acelasi mod, cu pasi mici si delicati :)

Am o reteta de tort foarte promitatoare, o incerc saptamana viitoare, sa vedem ce-o iesi. :)

Trimiteți un comentariu