duminică, 14 noiembrie 2010

Strudel cu mere



Un desert parfumat si delicios, la a carui realizare am participat toti 3 :).
Pe catelusa noastra, Chloe, n-o pun la socoteala, desi adora merele si-ar fi participat bucuroasa la partea finala a productiei ... curatenia :)


Reteta si metoda o am de aici iar metoda de executie o puteti vedea si aici ... domnul acela are o dexteritate ce imbie la imitatie :)

Aluat:
400g faina+ 60g unt moale+ 1 ou+ cca 220 ml apa+ 1/2 lingurita sare+ 1 lingurita de otet

- faina, sarea si untul se amesteca in robotul de bucatarie
- intr-o cana_masura batem oul si completam cu apa pana ajungem la 250ml
- peste amestecul cu faina se adauga lichidul din cana_masura, apoi otetul, in timp ce robotul functioneaza (primul clip este edificator)
- se amesteca pana aluatul se tranforma intr-o bula de coca
- scoatem aluatul il intindem putin, ii replasam mai comod daca vreti in robot si-l mai amestecam 30 de secunde
- aluatul obtinut este extrem, extrem de fin
- lovim aluatul de masa de 100 de ori, apoi punem aluatul deoparte pentur minim 1 ora

Pt uns: topim 100g unt

Singura dificultate la acest desert renumit este procedeul intinderii foii de strudel. Vrem o foaie prin care se poate citi ziarul :)
Pentru o prima incercare sunt multumita si ma opresc aici cu 'tainele'

Metoda:
- ne trebuie o masa dreptunghiulara, o fata de masa din bumbac, un sucitor :)
- fata de masa se intinde peste masa, se presara generos cu faina
- aluatul se intinde cu sucitorul atat cat se poate, se unge cu unt si se incepe partea delicata a metodei (pentru care va recomand cele 2 clipuri)

Cu bunavointa se poate vedea textul este? :))





Umplutura:
- 2kg mere verzi (curatae de coaja si taiate fasii subtiri ca batul de chibrit), coaja si zeama de la o lamaie, zahar si scortisoara dupa gust, 5 linguri de gris, 2 pumni de miez de nuca macinati (as spune mai degrabam tot dupa gust), 100g stafide lasate la macerat in apa calduta si rom/esenta de rom pana se umfla

- foaia de strudel se stropeste cu unt (ne folosim de pensula), se 'ninge' cu nuca macinata
- restul de ingrediente se amesteca intr-un bol incapator
- la 10cm de marginea foii se construieste un dig din umpltura si se incepe rularea folosindu-ne de fata de masa
- se aseaza strudelul in tava asternuta cu hartie de pergament, se unge cu unt
- se pune in cuptorul incins in prealabil la 450F pentru 10 minute, apoi pt alte 30 la 375F sau pana se rumeneste strudelul delicat
- se lasa la racorit, se pudreaza din belsug cu zahar pudra si se serveste cald sau rece

Mie-mi place mai mult aproape complet racit :)

6 comentarii:

kalua spunea...

Esti o zana strudeleasca!
Data viitoare sa-l servesti neaparat cu sos de vanilie.
Pusi!

Andreea T spunea...

Asa fac, dar in conditiile astea, trebuie s-o pun si pe Chloe la treaba :))
Te pup, merci de vizita :)

Le Blog Piquant spunea...

O frumusete! Yumm!

Maria spunea...

Este cam mult de lucru, dar merita ! Felicitari pt rabdare :)

Gabriela Cara spunea...

Andreea, scumpa mea, iti foarte multumesc pentru aceasta reteta, filmuletele mi-au fost de mare ajutor.
Nu am mai incercat niciodata o foaie de acest gen, acum a fost o joaca si nici nu iti inchipui cat de fericita sunt ca am reusit. Se lucreaza atat de usor cu acest minunat aluat, iar strudelul a iesit grozav. Voi pune si la mine pe blog reteta si te invit sa vezi cum mi-a iesit si mie.
Iubesc retetele tale si imi este atat de drag sa intru pe blogul tau.
Te pup si iti multumesc pentru fiecare reteta!

P.S. Trebuie sa-ti spun ca sunt aproape furioasa sa vad in top bloguri cu n'spe fani, castigand premii peste premii, doar pentru ca au un numar mare de retete postate, fara nici o valoare. Pacat... e plina lumea de muste... multi vad, putini pricepe :))

Andreea spunea...

Servus Gabriela si mie mi-e tare drag sa trec pe la voi :)
Imbinati arta culinara cu umorul, intr-un fel ff special.

Ma bucur mult ca v-a placut strudelul si mie mi se pare tare usoara reteta aluatului si pana la urma si intinsul foii devine floare la ureche cu putin exercitiu.

Va doresc o saptamana minunata! :)

Trimiteți un comentariu