vineri, 11 iunie 2010

Fougasse cu masline



Sunt la a 2-a incercare de fougasse, prima oara nu mi-a iesit cum imi imaginam desi reteta era compusa din ingredientele de mai jos x 2. Este simpla, iar rezultatul fabulos il obtineti fara batai de cap. Va trebuie un strop de rabdare si putina delicatete in manuirea aluatului. :)



  • 500g faina (ori 400g alba +100g integrala)
  • 1 plic de drojdie instant (am pus Dr Oetker)
  • 10g sare
  • 350g apa (sunt aproximativ 410ml, insa cantariti apa pt a evita surpizele)
  • 10-12 masline fara samburi, tocate marunt
  • 1 lingurita sirop de agave/miere/zahar
- se incinge cuptorul la 400F pt 5 minute, apoi se stinge (veti vedea de ce)
- se dizolva drojdia in apa indulcita si se lasa totul deoparte 10 minute
- se amesteca faina si sarea si se adauga lichidul
- iese un aluat lipicios, care trebuie framantat pana devine numai o idee lipicios :))
- la malaxor maxim 10 minute dureaza totul
- se adauga maslinele tocate si se framanta bine in asa fel incat maslinele sa fie distribuite uniform
- se pune aluatul intr-un bol, se acopera cu o carpa umezita in apa calda si stoarsa bine, apoi se pune totul in cuptorul caldut (si stins de cateva minute) pt o ora sau pana-si dubleaza volumul
- se scoate bolul din cuptor si se incinge cuptorul de data asta la 430F, il pregatim pt coacere
- se rastoarna cu grija aluatul pe masa infainata si se imparte in 4 (am lucrat cu un dough scraper din plastic)
- se asterne o tava cu hartie de pergament si direct pe ea, intindem delicat aluatul (sa aiba cam un deget grosime) si-l crestam ca-n fotografie
- se mai lasa totul 30 de minute deoparte apoi se coace pt 15 minute la 430F si alte 5 la 480F
- in momentul in care introduceti tava in cuptor, aruncati si-un pahar cu apa (cca 200ml) in cuptor, apoi inchideti usa repede. Vrem sa-i oferim aluatului un mediu aburit , dar numai pt cateva minute. NU va sugerez o cratita cu apa pe tot parcurusul perioadei de coacere. E suficienta metoda de mai sus chiar daca va pare putin extrema. :) (* eu am cuptor electric, la cele pe gaz daca puteti pune o tava pe un gratar, sub cel pe care vor sta fougassele si sa aruncati pe el un pahar de apa e perfect.)

Cu temperatura va sugerez sa experimentati in functie de cuptor. Fougassele mele nu erau rumenite dupa cele 15 minute si teoretic trebuiau sa fie, asa c-am marit temperatura si le-am mai lasat 4-5 minute pana s-au rumenit frumos.




4 comentarii:

Momo spunea...

e preferata mea,integrala cu masline,are un gust bestial!

Liana10 spunea...

Chiar cautam o reteta de paine cu masline. Arata tare bine, da'faza cu apa in cuptor...chiar ca e extrema...se stinge focul si ramane apa...chiar daca se evapora pe urma...nu stiu ce sa fac...ma mai gandesc.
Weekend fain!

Andreea spunea...

Alison si mie mi-a placut mult de tot. W-end fain!

Liana uite am adaugat nota asta si in reteta: * eu am cuptor electric, la cele pe gaz daca puteti pune o tava pe un gratar, SUB cel pe care vor sta fougassele si sa aruncati pe el un apahar de apa e perfect.
Tava goala o poti pune in cuptor in momentul in care il aprinzi, astfel se incinge si ea si cand arunci paharul cu apa pe tava, va sfarai si evapora urgent. Ce zici, suna acceptabil nu? :))

Lory spunea...

Am sa le incerc si eu ,arata tare bine.
Faza cu apa e de retinut
Lory

Trimiteți un comentariu