marți, 26 octombrie 2010

Danish-croissant



O combinatie superba de arome si texturi.
Reteta de unde m-am inspirat cerea mai mult timp de asteptare, insa rabdarea nu-i una dintre calitatile mele si totusi a iesit ceva special.

Aluat:
500g faina + 1 plic de drojdie uscata+ 125ml lapte + 60ml suc de portocale+ 2 oua mari+ 65g zahar + 1 lingurita rasa de sare+ 1 lingurita de miere+ 2 lingurite de extract de vanilie+ coaja rasa de pe 2/3 dintr-o portocala


- drojdia se pune la dospit impreuna cu o lingurita de miere si cateva linguri de lapte din cantitatea totala



- in bolul malaxorului punem faina, ouale, laptele, sucul de portocale, sarea, vanilia si drojdia dospita
- se framanta pana se obtine un aluat elastic si fin (cantitatea de lichid si faina necesare, se pot vag ajusta si asta numai pt ca tipurile de faina sunt diferite)
- se intinde o foaie dreptunghiulara, de 5mm grosime

Pomada: 150 unt moale + 40g faina
- se amesteca intr-o pasta
- se intinde amestecul cu unt pe foaia de aluat, numai pe 2/3 din el si se incepe plierea ca in fotografii



- se lasa la congelator 20 de minute
- se intinde iarasi un dreptunghi, fara a roti aluatul si se pliaza in acelasi fel ca mai sus
- se da iarasi totul la rece pt 20 de minute. se repeta pasul cu intinsul aluatului, apoi plierea lui de 3 ori, cu pauzele de cate 20 de minute cand aluatul va sta in congelator (ori 30 minute in frigider)
- dupa ultima pliere am lasat aluatul in frigider pt o ora, apoi afara pt alta ora
- se intinde aluatul in forma de cerc si se taie in 16 bucati (am folosit cutitul pt pizza)
- fiecare fasie se va umple cu gemul preferat (am folosit magiun de prune si un gem de mere)



- se ruleaza fiecare corn tinand cu o mana de varful triunghiului, tragand de el delicat in asa fel in cat sa avem mai mult ''material'' de rulat



- se ruleaza toate croissantele si se pun in tava asternuta cu hartie de pergament pt 2 ore (acoperiti cornurile cu un stergar de bucatarie sa impiedicati uscarea lor)
- se incinge cuptorul la 400F
- dupa cele 2 ore de asteptare, croissantele se ung cu un amestec de galbenus si apa (atentie sa nu curga oul pe partea unde ar trebui sa se desfaca aluatul foite)
- se dau la cuptor pt 13 minute
- inainte de a inchide usa cuptorului aruncati 2-3 cuburi de gheata in cuptor
- dupa cele 13 minute cuptorul se da pe 375F si croissantele se tin acolo pana se rumenesc frumos (cca 20 de minute)
- se scot pe un gratar si se lasa la racorit dupa care se glazureaza



Glazura: 2-3 linguri de zahar pudra, frisca lichida aprox o lingura, extract de vanilie 1 lingurita
- din toate ingredientele, ne dorim o glazura suficient de curgatoare pt a putea orna croissantele deci cantitatea de lichid ori zahar pudra se mai poata ajusta
- am pus amestecul intr-o punguta, am taiat punga la un colt, o taietura minuscula si am ornat croissantele



Sunt pufoase, parfumate, un vis ... :)

10 comentarii:

geta spunea...

minunate!am sa le incerc si eu!

biapapadia spunea...

Buna, draga mea Andreea! Te urmaresc de mult, insa nu ti-am scris pana acum! Te admir si te iubesc, iti multumesc ptr retetele deosebite si atat de frumos prezentate! Cu siguranta voi presta "Danish-croissant" cate de curand! Mult bine iti doresc, te pupic, Elena.

Vanilla spunea...

ce mult imi place cum ti-au iesit!!! cred ca dimineata la o cafea sunt dementiale!!

Andreea T spunea...

Geta, de data asta sunt incantata si-am spus ca-i o reteta de pus la pastrare :)

Elena servus, m-am emotionat foarte tare. Iti multumesc pt ganduri :) si sper sa mai povestim.

Vanilla, retete de croissant am mai incercat insa cred ca sunt destul de carcotasa :) pt ca pana nu ies asa cum mi le inchipui nu impart nimic :) De data asta era obligatoriu s-o raspandesc.

S-aveti o zi frumoasa!

ame77 spunea...

Buna,

vreau sa stiu de ce ai spus ca trebuie sa punem gheatza in cuptor;

multumesc!

Andreea T spunea...

Gheata 2-3 cuburi (sau un paharel cu apa) se arunca in cuptor pt a crea un mediu aburit => o crusta frumoasa.
(figura asta se face obligatoriu cand coci paine pt croissante a fost o premiera)

:)

Anonim spunea...

super apetisanta reteta dar te rog sa ma lamuresti cate impachetari totale se fac?3?sau mai multe?MULTUMEASC ANTICIPAT.

Andreea spunea...

servus,
doar de 3 ori

mikaelacorina spunea...

Aluatul (nu pomada) nu include nici un pic de grasime(ulei/unt..)?

Andreea spunea...

nu, nu contine grasime

Trimiteți un comentariu