vineri, 1 octombrie 2010

Roma in 4 zile



Legenda spune ca aruncarea unei monede in fantana Trevi iti asigura o intoarcere in orasul etern. In conditiile acestea, noi ne-am asigurat cel putin inca o excursie la Roma :) orasul in care anticul si modernul se imbina intr-un mod absolut unic.

Pentru noi Roma a fost dragoste la prima vedere. Senzatia pe care o ai pasind prin Colosseum ori prin forumul roman ori pe colinele Palatine ori pe culoarele muzeului Vatican pana la cireasa de pe tort, capela Sixtina cu capodopera lui Michelangelo asternuta in toata splendoarea ei la cativa pasi ... este coplesitoare si imposibil de descris in cuvinte (mi-au dat lacrimile de emotii pe ici pe colo :) )

Postul de azi se vrea unul informativ si desi am sa pun poze de-a valma (am facut peste 800 :)) si-am sa le las sa vorbeasca in locul meu, sper sa raman ancorata in sectiunea de care apartine blogul acesta.
Luna lui Gustar :) ne-am petrecut-o in mare parte in Romania, dupa multi ani de absenta, din pacate, iar cele 4 zile petrecute la Roma, au adaugat farmec unei vacante de neuitat.

Sa trec la partea tehnica a postului. :)

Luna august, pentru turismul Romei inseamna low season cu tot ce aduce: preturi mai mici la cazare, aglomeratie suportabila in zonele de atractie ale Romei.

Noi am prins temperatura ideala 28-29C, nici urma de ploaie, uneori un vanticel binevenit pentru turistul pornit la pas in explorarea orasului.

De la Bucuresti am zburat cu o cursa Wizzair, Baneasa-Ciampino. Wizzair, un low cost carrier cat se poate de ok, iar zborul dureaza aproximativ 1 ora jumate. De la aeroport pana la gara Termini puteti lua un autocar al companiei Terravision, 4 euro un drum/pers. si cred ca 6euro daca luati dus-intors. Din gara Termini va puteti deplasa pana la destinatie (locul de cazare) cu metroul ori autobuzul, pretul unei calatorii fiind 1 euro.

Cazare in apartamente inchiriate, ori camere in regm B&B gasiti aici htt p://www.cross-pollinate.com/ (am gasit linkul pornind de pe site-ul acesta http://www.the-beehive.com/) ori ceva mai ieftin pt aceleasi locatii aici http://www.laterooms.com/

Centrul istoric al Romei este presarat de stradute ingramadite, mii de piete si tot atatea apartamente de inchiriat. :)

Am locuit intr-un B&B (am ajuns acolo fortuit si breakfast-ul nu l-am vrut :)) in zona pietei Navona absolut perfect ca locatie. La doi pasi de tot de: Piata Navona, Campo di fiori, Piata Venetia, columna lui Traian, forumul roman, Colloseum, Vatican, castelul d'Angeli, pitorescul cartier Trastevere samd

Revenind pe scurt la locul unde-am fost cazati (Vicolo della Cancelleria, la nr 35 impresii pe trip advisor), menajera locuieste in acelasi apartament insa turistul are intimitatea protejata 100%. Apartamente separate, AC, baie separata, un loc linistit si curat. Link-ul direct ar fi acesta.
Gazdele au si harta cu principalele astractiei, e inclusa in gazduire :)

Cel mai avantajos curs de schimb valutar este la bancomat. Asta am remarcat de altfel si-n Romania. De ex: la banca cel mai avantajos curs pt dolarul canadian era 3.05lei prin bancomat 3.32. La fel si-n Roma, cel putin pt noi.

Pentru Vatican si Colosseum va sugerez cumpararea biletelor in avans online, vizite ghidate pe cat posibil, dar exista vizite si fara ghid pt un pret mai mic. La Vatican coada pentru intrarea in muzeul Vatican dureaza minim 3 ore pentru turistul fara bilet, iar muzeul este un must absolut pt ca adaposteste capela Sixtina, stanzele lui Rafael- Schimbarea la fata, bustul de la Belvedere- model pt primele schite atat pt Mochelangelo cat si pt alti maestri renascentisti, Caravaggio- Coborarea de pe Cruce, apartamentele Borgia, Leonardo da Vinci- Sf Ieronim samd
Vizita la muzeu dureaza minim 3 ore si tot ce este vazut este vazut destul de repede.

La bazilica Sf Petru intrarea este gratuita, singura obligativitate pt turist, femeie ori barbat, este sa aiba umerii si genunchii acoperiti.

Despre restaurante, patiserii, cafenele...

Restaurantele din pietele mari, din punctele de atractie cu alte cuvinte, ar fi de evitat pt ca pretul este dublat ori triplat si mancarea, nu se ridica la nivelul asteptarilor.

Meniurile sunt afisate cu tot cu pret si turistul poate alege sa ramana sau sa treaca mai departe.

Un loc in care se spune ca se mananca cea mai buna pizza din Roma ar fi la da Baffeto, pe Via del Governo Vecchio (la un pas de unde am locuit) insa in luna august locul este inchis pe motiv de vacanta :) deci nu pot sa-i confirm ori infirm renumele.

O constatare aleatoare: italienii nu prea vorbesc limbi straine :) destul de rar engleza si mai deloc franceza ori spaniola, insa ne-am descurcat fara peripetii sia-m pastra zambetul neintinat pe parcursul intregii excursii. Am degustat bruschette in fel si chip (preferatele mele), mozzarella din lapte de bivolita (delicioasa), paste de tot felul, pizza (preferata mea fiind cea cu bresaola si rucola), produse de patiserie si cafele de vis, iar inghetata ... inghetaaataaaa ... ar merita un poem :)

Impreuna cu dragutul meu, am concluzionat ca pana sa gustam din inghetata italiana, tot ce-am mancat a fost doar pseudo-inghetata. :)

Voi lasa alte cateva adrese de la gelaterii meritorii :) insa preferata noastra ramane inghetata de la Blue Ice, un soi de franciza daca e sa ma iau dupa numarul mare de gelaterii cu acelasi nume din Roma. O gelaterie cu peste 120 de feluri este gelateria della Parma (Via della Maddalena, 19) din zona Panteonului, iar langa Vatican gelateria Old Bridge (Viale dei Bastioni di Michelangelo, 5) care are cea mai buna inghetata din oras dupa spusele ghidului, a fost buna, e adevarat insa modesta selectia si pentru mine tot Blue Ice a ramas regina. :)

Cartierul Trastevere, prinde viata pe inserat si pentru una dintre serile vizitei vi-l recomand.

In speranta ca ati gasit postarea utila si desigur fermecatoare :)) va doresc o sedere cel putin la fel de placuta la Roma pe cat am avut-o noi.

;
mortadella uriasa






Langa Varticam un lant de restaurante Insalata ricca, excelent (prima foto e tot de acolo)







Campo di Fiori, pana in jur de ora 2 ii gasiti pe comercianti.





Fontana di Trevi


Spanish steps




Piata Navona

Columna lui Traian

Forumul roman vedere din muzeul Capitolini


Colloseum


Pe colinele Palatine


In muzeul Vatican




Capela sixtina



Bazilica Sf Petru opulenta, uriasa, coplesitoare





Castelul d'Angeli


Piata Venetia



7 comentarii:

geta spunea...

mi-a placut relatarea!

Florin spunea...

ce chestie, si noi am fost la Roma in august (la inceput, de ziua mea :)) si am stat intr-un hotel la doi pasi la stanga de la ultima ta poza :)) btw, la Bafetto era deschis, dar era o coada de 1-15 persoane permanent, asa ca am mers la Monte Carlo, care e al fetei tipului nesuferit de la Bafetto, insa pizza a fost so-so, cu nota de trecere, dar not mind blowing (din povestiri ma asteptam sa cante corul de ingeri in gura de la prima imbucatura da' n-a fost asa :)) cat despre Trevi, nu era loc nici sa-ti cada banul pe jos cand am fost noi (ziua dsi noaptea, idem), asa ca n-am aruncat nimic :))

Andreea spunea...

Merci fain Geta. Ma bucur. Incepusem sa cred ca am facut o greseala :)

Andreea spunea...

Florin, am ales pana am cules ;)dupa cum vezi. N-a mai fost niste Istambul nici Grecia, dar n-au intrat zilele in sac.

Noi am fost de pe 16-20. Inteleg ca e mai liniste in a 2-a jumatate a lunii.

Lasand la o parte faptul ca te-au sabotat la Trevi :) cum v-a placut? :)

Hilare asteptarile apropo de pizza da Baffeto (si eu in aceeasi banca eram drept sa spun, mai bine ca a fost inchis, raman cu impresia c-am ratat ceva grozav :) ), insa la pomul laudat mai bine mergi cu punguta :))

Nu-s mare fan paste, dar tot ce am mancat a fost proaspat si cat de poate de ok, bruschettele primesc premiu, apoi: salata uriasa din prima poza, pizza cu rucola si bresaola, dar locul 1 de departe il are inghetata. Noroc ca n-avem probleme cu kilogramele caci am facut abuz LOL gelato 3x per day. Minim 3 arome! Daca-i bal, bal sa fie.

Laura spunea...

Servus! Ah, Andreea, ce amintiri despre Italia imi trezesti. Apropos, de inghetata, concur cu ce zici tu. Eu in Italia am mancat/baut trei "chestii": espresso, inghetata si apa minerala. Noi am fost la Rimini si Santa Margherita. Ce vacanta super ai avut!

Anonim spunea...

excelent postul....multe info utile..si noi planuim o mini vacanta la |Roma in curand:)

Andreea spunea...

Servus Laura,

Italia merita vizitata de la nord la sud pe indelete, cu lunile :) dar cine are atata timp? :)
Chiar de vis a fost excursia. M-as intoarce oricand.


Retete, servus. Sunt multe teme de facut pt excursia asta insa in mare le-am facut rezumatul. Noi, cu harta in mana am impartit orasul pt cele 4 zile.

ziua 1. cazarea, piata Navona, Panteonul, piata spaniei, fantana Trevi si eventual Villa Borghese

ziua 2. piata Venetia, columna lui Traian, Colosseum, forumul roman, muzeele Capitoline, carcera unde se pare c-a fost inchis Sf Petru

ziua 3. Vatican

ziua 4. Circus maximus, Bocca della Verita, shopping :) Piramida

ideal ar fi 7 zile, sunt multe de vazut si savurat: Ostia antica, eventual o fuga la Tivoli samd

Trimiteți un comentariu