sâmbătă, 19 martie 2011

Dulceata din coji de portocale



Pt Caty :)

Ingrediente:

coaja de la 1 kg portocale (cca 5-6-7 buc) + 500ml apa + 500g zahar+ 1 plic de zahar vanilat+ 30- 40ml zeama lamaie

- coaja de la portocale se taie in fasii subtiri de cca 5-7mm latime ( n-am stat cu sublerul :)) )
- se curata de partea alba, apoi se ruleaza si se intind pe o ata, cu ajutorul unui ac (merge repede nu va speriati, intra f usor in coaja proaspata)
- melcisorii se tin in apa aproximativ 2 zile, schimband apa de 2-3 ori pe zi
- in ziua a 3-a zaharul, apa si zaharul vanilat se pun la fiert pe foc mic si cand zaharul e topit se adauga zeama de lamaie, apoi melcisorii (cu tot cu ata)
- se lasa la fiert pana cand se ingroasa siropul

***Reteta am notat-o de la o prietena virtuala, cunoscuta pe un forum pe care nu-l mai frecventez si pt proba siropului scria asa: siropul se probeaza cu lingura, cand se desprind 3 picaturi de sirop de pe latul lingurii, siropul e gata.
Marturisesc ca nu mai stiu cum am probat siropul, insa inteleg ca daca tinand lingura in aer, ca si cand ma pregatesc s-o duc la gura si picura 3 picaturi (nici mai multe nici mai putine :)) )e gata. Cert este ca nu-i un procedeu lung, deci trebuie supravegheata fierberea sa nu ne trezim ca s-a evaporat prea mult din lichidul care trebuia sa le tine cojilor de portocala de urat.

- se lasa dulceata la racit, se scoate ata de la melcisori, apoi se toarna totul intr-un borcan uscat.

Se foloseste ca atare, in creme (Tort Joffre) sau la ornarea torturilor.

15 comentarii:

Lia spunea...

Andreea,

Am notat reteta.Portocala si aroma ei nu ma plictisesc niciodata.:)
Ai incercat sa confiezi si fructe ?
Daca ai vreo reteta ,te rog sa ma bati pe umar.
Ma intereseza,pantru ca dau o caruta de bani pe cele din comert.
Si nu-mi plac,pentru ca sunt pline de coloranti.

Andreea spunea...

Servus Lia :)
n-am incercat (pt ca nu ar avea cine sa le manance) insa ma bate gandul sa-mi iau un deshidrator.

Am sa-i iau mamei intr-o prima faza pt ca au gradina mare si merita investitia. Daca vrei sa-ti povestesc mai multe pe tema asta da-mi de stire caci sapaturile le-am facut deja :)

Caty spunea...

Dragă Andreea,
îţi mulţumesc pentru reţetă.Îmi face tot atâta plăcere ca şi treaba cu şublerul....mă întrebam nu cumva ştii de gafa aceea a mea ???
În liceu eveam un prieten foarte bun care,într-o zi de laborator spuneam despre o diodă sau aşa ceva că ar trebui măsurată ; la care prietenul mi-a întins ironic un.....şubler. Dezastrul mai mare a fost că din instinct l-am luat.
Ani de zile mai târziu,făceam cozonac şi nu aveam cântar.Cu acelaşi umor mi-a sugerat şublerul :))
Tot a fost ceva ,mi-a dat dat idee şi am calculat cu regula de 3 simple câtă drojdie aş fi avut nevoie din tot pachetul ....măsurând însă cu o riglă.
Am să fac dulceaţa chiar săptămâna ce urmează. Mulţumesc încă o dată.

Andreea spunea...

hihi am dat in bobi :)) si mi-a iesit cu subler :))

Sper sa-ti placa!
Noi nu suntem mari mancatori de gemuri si dulceturi in general (desi eu am facut multi ani la rand, zelul de gospodina wannabe se dadea in stamba) insa dulceata asta este f fina si de exemplu, cremelor le da un rafinament aparte.

Sa ai o saptamana faina! :)

liana spunea...

Haha, tocmai ieri mi-am notat reteta asta, pe care o stiu de la mama,
si statea cuminte la "nefinalizate" asteptand o continuare ... Si ma bag si eu ca musca-n lapte - ce-ai aflat despre deshidrator ?

Andreea spunea...

Servus Liana,

pai am aflat asa:
de departe cea mai buna marca este Excalibur. Au mai multe dimensiuni. Pretul e relativ mare insa a 2-a informatie ar fi site-ul de unde se poate cumpara la cel mai rezonabil pret si anume: http://www.detoxyourworld.com/acatalog/ionisers_ozonators_food_dehydrators_distillers.html
este o firma din UK care livreaza in Romania, pare-se prin colet postal (deci nu exista vama), iar pretul transportului este f rezonabil.

Sper sa-ti fie de folos! :)

liana spunea...

O sa studiez, multumesc! :)

Lia spunea...

Andrrea ,

Tu vorbesti de fructe deshidratate.
Eu ma refeream la cele confiate cu sirop de zahar.
Stii tu ciresele alea rosii care se gasesc in borcanele pentru decorat torturi de exemplu.

Andreea spunea...

Cu placere Liana.

Lia, am inteles ce reteta cauti :) insa nu am facut pt ca nu le-am consuma. :)
Insa fructe din productia locala, deshidratate as folosi. Am planuri marete pt la toamna fructe, legume, camara burdusita ... ehee :)) Te pup!

Zazuza spunea...

genial! una din favoritele mele! iar in poza ta arata de-a dreptul... artistic de apetisant! mniam!

Caty spunea...

Draga Andreea,am facut dulceata
:)
Nu a iesit chiar ca in poza,as fi pus poza dar nu stiu cum.A iesit mai inchisa la culoare dar e delicioasa,mai ales ca nu are conservanti si,e si pacat de Dumnezeu cu atatea portocale pe aici.E buna langa cremele cu ciocolata ,cum e tortul tau Joffre,desi eu sunt mai mult cu patiseria decat cu cofetaria.Am gasit retete diferite dar nu-mi prezentau incredere persoanele care le postau.; stii ca multi(multe)doar se baga in seama si,comentarii frivole adaugate la retete imi creaza o aversiune fata chiar si de reteta, asa ca nici nu mai citesc.
Multumesc inca o data si nu uita,invitatia in California ramane valbila:)
Bye

Andreea spunea...

Servus Caty, gustul conteaza in primul rand. Noi nu suntem mancatori de dulceata si desi am facut multe feluri (pana si rosii verzi umplute cu nuci) nu are rost sa mai aloc timp pt asta :)

Clubul patiserie eu (hihi) dau oricand un cuib de viespe sau o danoise pe o prajitura cu crema ( drept e ca-mi place sa le fac mai mult decat imi place sa le mananc :)) )

Din pacate am si eu esecuri sonore dupa bloguri populare si daca din 2 retete nu-mi ies 2 e clar ca n-are rost sa mai incerc alta de-acolo. Unele bloguri imi place sa le citesc doar, altele le tin pt calitatea retetelor.

Postez f rar retete pe care nu le incerc de cateva ori si vreau sa cred ca oricine le incearca va reusi sa obtina acelasi rezultat.

Andreea spunea...

PS merci frumos pt invitatie :)

Ana Maria Ciolacu spunea...

O sa incerc si eu reteta ta. Nu mananc gemuri dulceturi insa in creme,biscuiti,anumite chestii sta tare bine.Multumim de reteta ! Pupicei ;*;*;*

Andreea spunea...

Zazuza merci fain.:)
Ana te pup. :)

Trimiteți un comentariu