joi, 30 iulie 2009

Langosi








- fierbem 2-3 cartofi de marime potrivita, ne trebuie 250 grame de cartof fiert facut piure (fara adaosuri, deci cartof zdrobit si-atat)
- 20g de drojdie proaspata ( sau 1.7 lingurite drojdie uscata pt paine - deci nu instant) + 1 lingurita zahar + 200ml lapte caldut se pun la dospit
- 500g de faina + 250g cartofi piure racoriti bine se amesteca imrepuna cu drojdia dospita
Nota ne trebuie un aluat elastic deci mai adaugat lichid daca nu e suficient, dar cu precautie sa nu trebuiasca sa adaugati si faina pe urma
- aluatul framantat frumos se lasa la crescut in castronul acoperit cu folie pana-si dubleaza volumul
- se intinde foaie de un deget grosime si taiem patrate de marimea unei palme. Lasam iar la crescut vreo 20 de minute
- se prajesc in baie de ulei incins (foc mediu mereu sa nu le ardeti)
- se ia fiecare bucata se intinde putin si se pune la prajit, se scot pe hartie absorbanta
- se servesc cu smantana usturoiata si branza/cascaval ras sau desigur varianta dulce, cu gem
- daca vreti sa le umpleti cu branza (branza, coaja de lamaie si ou) se intinde foaie mai latuto-lunguta ca s-o puteti plia si se inchid marginile prin apasare si iarasi se lasa la dospit, asta-i una din tainele gogosilor pufoase si-n general a dospiturilor, a 2-a dospire

4 comentarii:

Andreea spunea...

Imi place tare mult cum ti-ai "ajustat" blogul in ultima vreme :) si il urmaresc cu regularitate. Am incercat mai demult reteta de langosi si mi-au iesit foarte gustosi doar ca eu i-am umplut cu branza si m-a deranjat ca nu ma pricep la manevrat langosii asa cum o fac femeile care vand langosi (ii intind cu ulei si aluatul devine subtire)si au iesit langosii prea grosi cu prea putina branza si prea mult aluat.Cand incercam sa-i subtiez ca sa mai reduc din aluat, aluatul se rupea si iesea branza. Ai vreo idee cum sa rezolv problema asta?

Andreea T spunea...

Servus Andreea, am vrut sa latesc spatiul pt scris retete insa nu e tocmai ce-as vrea. Mai lucrez putin la el cand gasesc timp. Merci oricum pt comentariu :) (credeam c-a trecut neobservata schimbarea :) )

De langosii umpluti ma cam feresc si sa stii. Probabil secretul este sa lasi coca ceva mai vartoasa s-o poti intinde destul de subtirel si sa-ti tina si branza frumos. Daca o incerci cu mai putin lichid s-o lasi sa dospeasca ceva mai mult dupa ce le-ai umplut, sa compensezi lipsa lichidului pt pufosenie

Laura spunea...

Guess what? Maine dimineata fac langosi de mic dejun :)). Acuma scriu reteta sa fac aluatul. Revin maine cu impresii. De fapt l-am mai facut, dar a trecut o vreme. Iti doresc o seara placuta.

Andreea T spunea...

Spor la treaba :)
O seara faina si voua.

Trimiteți un comentariu