joi, 27 august 2009

Paine artizanala


Reteta porneste dintr-o brutarie new yorkeza si a facut furori in lume.
Am sa va scriu si variatiile mamei (pe care-o pup pt ca ma citeste).

3 cups de faina obisnuita, 1/4 lingurita drojdie uscata instant, 1+1/4 lingurita sare si apa 400-450ml, ne dorim un aluat lipicios, dar nu curgator

Amestecam ingredientele uscate (pt a imprastia drojdia uniform), apoi adaugam apa si amestecam efectiv atat cat sa se formeze coca, deci nu framantati sa transpire grinda ci atat cat nu se mai cunoaste faina si pana obtinem un aluat lipicos pe care-l uitam acolo maxim 12 ore.

Coca se toarna pe masa putin infainata si se pliaza de vreo 2 ori, ideea este sa-i dati forma de paine. Eu am lasat-o pe masa bine infainata, am infainat-o bine si deasupra si-am uitat-o inca o ora sub stergar. Incalziti cuptorul la foc mare 425F deci vreo 220C

In timp ce incalziti cuptorul tineti in cuptor: o cratita de tuci/o forma de yena sau de ceramica la care sa aveti un capac potrivit, ideea fiind sa puneti coca de paine intr-o forma fierbinte. Forma nu se unge cu nimic! O dati la cuptor sub capac 40 de minute, apoi fara capac inca vreo 10-15 minute sa fie rumena si frumoasa (a mea era deja ca-n poza cand am dat capacul la o parte)

Variatii: o puteti presara cu fulgi de porumb macinati sau fulgi de bran, sa fie bine infofolita in ceva, eu am pus faina simpla.

Mama a facut-o si cu 1 parte faina integrala, a facut si cu cartofi fierti (se pun la sfarsit, dupa ce faina a absorbit apa) cum se face painea in Ardeal si-a iesit o nebunie de fiecare data.

Painea aceasta se face singura!



LE aprilie 2010

paine lasata la dospit 8 ore


N-am stat sa se raceasca si-am rupt un colt.


Paine dospita 12 ore

Sectiune

5 comentarii:

Anonim spunea...

Draga Andreea,in primul rand vreau sa te felicit pt bunataturile tale,si as vrea si eu sa prepar painea aceasta care arata foarte delicios!Spune-mi te rog la 3 cani de faina cat ai scris cam cata apa se pune?Mona

Andreea T spunea...

Servus Mona, in reteta originala asa cum am scris in reteta e cu 1 cana si 5/8 cana (cam complicat :)) ) insa la 3 cani de faina pune 2 cani de apa si mai adauga daca este cazul pana obtii o coca foarte lipicioasa ... depinde de tipul de faina insa consistenta finala este departe de cea a unei paini obisnuite pt ca iese ceva moale si lipicios. Daca urmezi pasii cum am scris (poti reduce la 8-10 ore timpul de dospire) iese o bunatate de paine. Succes :))

Florin spunea...

si cartofii fierti cum se imprietenesc cu aluatul? se paseaza gen piure si apoi se amesteca la final sau se pun mai din vreme, ca sa creasca impreuna cu aluatul?

Andreea T spunea...

Pentru cantitatea din reteta asta un cartof cam cat pumnul meu :)) fiert in coaja zice mama eu as zice merge fiert oricum, apoi zdrobit ca pt piure si imprietenit cu restul ingredientelor de la bun inceput. Mama lasa paine asta la dosît, 8-9 ore maxim. E superba.

FlyingRoo spunea...

Andreea, ai incercat si reteta de panettone fara framantare tot a lui Jim Lahey? Tocmai am tradus-o si am dat-o catorva gospodine sa o testeze si ele... sa vedem daca va fi la fel de buna ca painea ;^)

Trimiteți un comentariu