duminică, 21 martie 2010

Ali Nazik


Un fel turcesc groaznic de bun. :)

- 2 vinete de marime mijlocie si 2-3 ardei verzi se coc, se curata
- vinetele scurse si ardei curatati se toaca si se amesteca, se adauga 2-3 catei de usturoi pisat, ardei iute rosu sau pasta de ardei (dupa cat de picant va place) si cam 400g de iaurt gras (10%) (ori smantana acrisoara)

Sosul de carne
o ceapa tocata marunt + 1 ardei verde taiat julien se pun la calit, se adauga 500g carne tocata (vita sau miel) si se lasa toate la imprietenit sub taina capacului, cand carnea e fiarta (cca 15 minute) se aduga 3 rosii cubulete curatate de seminte si coaja ori o conserva de 200g de rosii taiate in cuburi (cat zarurile, se mai lasa pana scade zeama binisor (alte 10-15 minute) amestecand destul de des sa nu e prinda carnea, se potriveste de sare si piper si gata.

In farfurie se asterne un patut de vinete, apoi sosul de carne si se presara patrunjel verde.
Se serveste cu paine proaspata sau lipie turceasca.

Taina tainelor (pe care poate o stiti deja) :))
O metoda foarte faina de copt vinete in cuptorul electric ar fi urmatoarea:
- se incinge cuptorul pe gril/broil, deci numai rezistenta de sus functioneaza (550F)
- pe o tava imbracata in folie de aluminiu se pun vinetele taiate in 2 in prealabl cu fata alba pe tava
- gratarul se urca la ultimul etaj, deci foarte aproape de rezistenta si se coc vinetele 10-15 minute
- se curata extrem de simplu: intr-o mana tinem vanata, in cealalta o lingura de plastic sau lemn, tragem tot miezul vinetei in strecuratoare pt a-l lasa la scurs
- gustul este aproape identic cu cel al vinetei coapte pe flacara aragazului iar felul in care se curata e superb.
- si ardeii se pot coace in felul acesta. Pt zacusca ii puteti taia in 2 din start, pt o salata ii lasati intregi si supravegheati coptul pt ca se coc mai repede decat vinetele

30 de comentarii:

m.t. spunea...

Foarte interesanta reteta!!!

Se noteaza;)!
O seara faina!!!

Andreea T spunea...

Este deosebita si categoric merita incercata. Merci pt vizita :)

Florin spunea...

mersi pt metoda cu broilerul (asa ii spune chestiei de sus din cuptor, care la mine e de fapt tot un arzator de gaz, nu o rezistenta electrica). mi-era asa o sila sa coc vinete, dar acum o sa fac mutabal (salata de vinete coapte cu pasta tahini, usturoi, ulei de masline si zeama de lamaie) precum si chestia asta propusa de tine, ca pare super yummi :)

Andreea T spunea...

Cu placere Florin. Sper s-o adopti caci intr-adevar e rapida si nici sila nu starneste :)
Eventual strecoara si-un ardei, sa vezi cum iti place gustul lui copt cu metoda asta. Am adaugat broil la gril-ul frantuzesc. Merci fain.

yafa spunea...

Waouuuu, asta e o reteta pe care trebuie sa o fac neaparat, arata miamiiiiiiiiiiiiiiiii! Si eu coc vinetele si ardeii tot asa...Pups

Andreea T spunea...

Se imbina de minune gusturile. Sper sa va placa :)

Florin spunea...

update: am facut muttabal, a iesit incredibil de bun, iar vinetele coapte dupa metoda ta au fost spectaculoase, avand inclusiv acea aroma subtila de fum pe care o stiam de la vinetele coapte de mama pe aragaz.

singura chestie e ca la mine a trebuit sa le tin vreo 30 de min sub broilerul pe gaz, din care primele 10 pe nivelul penultim, deoarece l-am ratat pe ultimul cand am bagat initial tava in cuptor :))

thanks a million! :)

Andreea T spunea...

Cu multa placere Florin.:)
Nu mai stiu cum e sa gatesti cu gaz de vreo 9 ani si pana sa descopar metoda asta am copt de cateva ori pe ochiul electric si mi-am spus ca va trebui sa renunt la minunata mea salata de vinete. :)) Eh, de-atunci am aflat si metoda, mi-am luat si gratar :)) insa sincera sa fiu, decat sa incing gratarul prefer sa le pun la cuptor. Diferenta la gust e minuscula IMO. Acum astept sa-ti vad reteta :)

Wine and Knives spunea...

ce aragaz ai? tocmai sunt pe cale sa achiztionez unul. ceva sfaturi?

Andreea T spunea...

Servus, eu am un Kenmore pe curent de vreo 5-6 ani (sunt in Canada). Are cuptor si cu convectie si care se curata singur (how about that? :)). La inceput am fost putin stangace pana m-am obisnuit sa reglez temperaturile insa acum suntem prieteni buni. Are si ceas-alarma incorporat si-l folosesc pt orice trebuie sa-mi amintesc :)


Bafta! :)

Wine and Knives spunea...

am googalit dupa kenmore si se pare ca in romania nu's de gasit. am sa mai caut...

Elena Toma spunea...

Interesanta combinatia - sos de carne cu aceasta baza de vinete. Cred insa ca baza de vinete este foarte buna si asa, pe lipie. Nu stiu daca as rezista pana le combin sa nu gust din ea. Un inceput de saptamana reusit!

Andreea T spunea...

Felul acesta de mancare cald, e o nebunie! :)
A 2-a zi parca nu mai are aceeasi savoare. Ideal ar fi sa fie facuta o cantitate care se va manca in ziua respectiva.
O saptamana excelenta si tie! :)

Anonim spunea...

Andreea, si aceasta mancare se mananca rece sau calda? Stratul de vinete banuiesc ca e rece, nu?? :) Stratul cu carne? Sunt sigura ca e delicioasa si vreau si eu sa o fac. Aici vinetele sunt scumpe foc, iar in perioada asta din an sunt ridicol de scumpe, 2$ si ceva/pound! Ana

Andreea spunea...

Servus Ana :)
Cald, musai si de terminat in aceeasi zi pe cat posibil. Vinetele sunt caldute, iar carnea este calda bine. Sa ai o zi faina! :)

Anonim spunea...

Buna, Andreea. Sa nu cumva sa crezi ca nu te mai urmaresc!:) Doar ca am avut niste schimbari mari in ultimul timp si am fost foarte ocupata. Tocmai pt ca m-am mutat, nu mai am grill afara si mi-e pofta de salata de vinete. Mi-am amintit de metoda ta cu cuptorul. N-am folosit niciodata optiunea "broil" la cuptor. Crezi ca daca as pune hartie de copt in loc de folie de aluminiu s-ar arde hartia? Nu-mi prea place sa folosesc aluminiu cand gatesc. Multumesc, numai bine, Ana

Andreea spunea...

Servus Ana. Multa bafta in noul loc! Si noi ne-am mutat asta vara. :)

La macarons ti-a raspuns cineva unde ai gasit pudra de migdale.


N-am folosit niciodata hartie de copt (de pergament da? nu de-aia cerata) pt metoda asta. S-ar putea sa se arda numai pt ca e f aproape de rezistenta. Ar mai fi o idee sa pui vinetele direct pe tava, in fond cu folia de aluminiu eu vreau sa protejez tava (oricum zeama vinetelor iese la spalat)...eventual o ungi cu un pic de ulei de samburi de struguri, dar probabil e ok si fara. Sa-mi povestesti cum au iesit :)

Anonim spunea...

Da, la hartie de pergament ma refeream. M-am gandit si eu ca e OK si fara nimic in tava, curge niste zeama si asta e!:) Eu n-am comentat nimic la macarons, poate o fi fost alta persoana cu acelasi ID. Astept retete buuuune de la tine si, apropos, tare fain ti-ai conceput pagina principala. Cand ma uit la ea, imi vine sa mananc o briosa, sa stau pe o terasa si sa beau o cafea buna... Ana

Andreea spunea...

OK super. Sa-mi spui cum iti ies. Ai cuptor pe gaze sau electric? La cel pe gaze nu stiu cum este, insa pt varianta electrica e minunata.

La fel si ardei copti. Imi plac (mai) mult copti pe plita, insa daca vreau sa coc mai mult (zacusca de exemplu) merge de minune metoda grill-ului.

Ma bucur ca-ti place prima pagina :)

We fain, Ana!

Anonim spunea...

No, Andreea draga, am facut vinetele!!! :) Dar cum am avut de toate, mai putin pita bread, am facut o salata de vinete romaneasca, ca mi-am zis ca fara pita, ali nazik n-are farmec... Dar vai, ce vinete bune si albe si aromate!!! Super-super modul asta de coacere. N-am folosit folie de Al, cu hartie de pergament n-a mers (se ardea), deci le-am copt direct in tava si a fost bine (s-a spalat usor si tava). :)
Iti multumesc pt idee, o voi folosi pt ca e chiar simpla, usor de folosit, foarte practica.
Ana :)

Andreea spunea...

ma bucur Ana! :)

cand gasesc ceva care-mi place, un truc fain, tin si sa-l propag, chiar daca repet pana enervez :)

daca tot trebuie sa mancam, de ce sa nu ne usuram, pe cat posibil munca in bucatarie? :)

eu coc si ardei grasi in felul asta, pt o zacusca de exemplu, taiati in doua, cu fata cu seminte in jos si copti. ardeii intregi se rotesc de 2-3 ori si-s f buni.

te mai astept! :)

Anonim spunea...

Andreea, ieri am facut nebunia asta de mancare, extrem de buna!:) Vai, tare buna... Am mai adaptat f putin, in sensul ca am folosit vinete coapte la borcan turcesti si au fost cu mult peste asteptarile mele, le-am scurs bine si au fost gustoase. In ele am pus si putini tahini, sumac, cumin si 2 lg de iaurt, dar n-am avut ardei copt. In rest carnea am facut-o la fel ca tine si cred ca ar fi si mai mare nebunia cu carne de miel! Am gasit si pita buna si ne-am ospatat! Thank you, dear!:) Ana

Nimphetamin spunea...

Uite acu am terminat sosul de carne, am curatat vinetele coapte dupa metoda ta si mai incolo le asamblez. Deja imi ploua-n gura cand ma uit la poze :) N-am iaurt gras, o sa pun din-ala cu 0% grasime si sper sa fie la fel de bun :D

Andreea spunea...

Nimphette, sa stii ca felul asta mi se pare exceptional in ziua in care il fac. A 2-a zi parca nu mai are acelasi farmec. Ca sa stii :)

Nimphetamin spunea...

Uite ca iar fac nebunia asta si citesc comentariile :) Am inteles ca e un fel de mancare cald, dar si data trecuta l-am mancat rece, in 2-3 zile si tot o nebunie a fost. Ca sa stii :)))
Te pup, blogul tau e o permanenta sursa de inispiratie!

Andreea spunea...

Daca-i pe-asa, nu pot decat sa ma bucur. :)
Am vazut pozele, minunat arata! Te pup si eu!

zaharia_mihaela2005 spunea...

Foarte interesanta reteta. Azi cautam o retata cu carne tocata dar nu am gasit nimic sa ma atraga. Apoi am cautat sa vad daca pot sa coc vinete in cuptorul electric si am gasit reteta ta. Vad ca am imouscat 2 iepuri dintrodata. Chiar maine am sa fac reteta ta

Andreea spunea...

Servus Mihaela, eu asa coc vinetle de peste 10 ani (de-atunci am si cuptor electric asa c-a trebuit sa ma adaptez). Vinetele coapte asa sunt minunate si se curata in secunde.
Ali Nazik a avut succes la toti cei care l-au incercat. Sper sa-ti placa si tie :)

Anonim spunea...

Buna!Metoda de copt vinete e f.buna,multumesc mult,dar sa-a intamplat ceva ciudat si sunt curioasa daca i s-a mai intamplat cuiva,si anume,curgea apa de subt cuptor(cuptor electric!).Mi s-a parut f.ciudat....ce poate fi?Condens?Si ce-as putea face,pt.ca mi-e teama sa nu se strice...

Andreea spunea...

servus, e f posibil sa fie condens altceva nu are ce sa fie. eu n-am patit insa niciodata asa ceva si folosesc metoda asta de peste 10 ani si am copt si cantitati mari in aceeasi zi.

Trimiteți un comentariu