vineri, 29 octombrie 2010

Challah- paine cu oua



'Nu stiu altii cum sunt' , dar eu cand vedeam cate-o impletitura din 6 snururi parca zaream un balaur si-mi spuneam ''obisnuieste-te cu gandul ca asa ceva nu-ti iese'' :))

Si cum niciodata e un cuvant pe care-l tot imping in afara vocabularului meu :), am bifat cu succes si impletitura din 6 si o sa vedeti ca e chiar foarte simplu de executat.

Pentru prima oara, tineti aproape de monitor :) si urmariti clipul acesta iar dupa ce-ati prins metoda veti vedea ca este simpla si rezultatul cat se poate de frumusel.

Aluatul pentru challah este vartos ( musai! altfel nu-si pastreaza forma frumoasa la copt) si cu toate acestea iese o paine pufoasa, o nebunie sub forma de friganele, budinca de paine sau in orice tip de sandwich va place.

Ingrediente:
1,5-2 lingurite de drojdie uscata instant + 600g faina pt paine + 125-150ml apa calduta + 2 oua mari+ 60ml ulei + 60ml miere+ 1,5 lingurite sare

Pentru uns:
1 galbenus + 1 lingura de apa

Pt presarat, optional: seminte de susan ori mac

- intr-un bol incapator, se amesteca 100g din faina, drojdia si apa si se da deoparte 15-20 de minute, pana compoztia dospeste
- se adauga ouale, mierea, sarea apoi treptat faina
- se framanta un aluat vartos, dar fin (fara cocoloase)
- se lasa deoparte la loc cald pana isi dubleaza volumul

Taina: incalziti cuptorul la 170F, stingeti-l, lasati-l 10 minute sa se recoreasca usor si puneti bolul cu aluat in cuptor. Ati creat astfel un loc caldut si ferit de curentii de aer.

- aluatul dospit se imparte in 6 parti egale
- fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi de 3-5mm grosime si se ruleaza ca in imagine
- din aluatul rulat astfel formam un snur, video clipul arata foarte clar cum se procedeaza
- procedam la fel de alte 5 ori
- snururile se prind la capat cu o greutate (conserva, sucitor etc) si se incepe impletirea
- lucram mereu cu cele 2 snururi care sunt in margine
- mai departe las clipul sa va ghideze, e mult mai simplu decat 'transmite' imaginea cu rezultatul final. Zau! :)



cu fata si cu dosul :) la fotograf






- se lasa la dospit sub folie de plastic si stergar, asezate delicat pe paine,aproximativ o ora sau pana volumul este de cel putin 1,5 ori mai mare
- se unge cu galbenusul amestecat cu apa, se presara eventual cu mac/susan si se da la cuptorul incins in prealabil la 350F, pt 35-40 sau pana aveti in cuptor o paine aurie
- se lasa pe gratar la racorit.



O sectiune pufoasa.



Pentru friganele:

- 4-5 felii de paine, 150-200ml lapte, 2 oua batute, faina.
- laptele il puteti aroma cu extract de vanilie daca mancati friganelele cu ceva dulce, daca nu, laptele se lasa simplu
- se trece fiecare felie de paine prin lapte -> faina-> ou
- se prajeste intr-o tigaie, in putin ulei si eventual unt, temperatura medie, pana se rumenesc frumos.

11 comentarii:

Boabe de Cafea spunea...

Andreea, painica ta este minunata. Si nu sunt deloc uimita ca ti-a iesit asa frumoasa pentru ca ai maini de aur.
Pupici!

Andreea spunea...

Merci Boabe de cafea. Te pup, week-end fain!

Lia spunea...

Superba ti-a iesit .
Asa o pufosenie e mai mult cozonac decat paine :)
Chiar ca merge perfect la budinca de paine,pe care n-am facut-o de mult.
Mi-am trecut pe lista ...in asteptare.

Andreea spunea...

Lia :) nu pot sa te contrazic. :)
Week-end fain!

Robertina spunea...

F frumoasa painea.Am facut-o si am refacut-o si o sa mai fac oridecateori avem pofta. A iesit super!Multumim mult!

Andreea spunea...

Servus Robertina,
ma bucur mult ca v-a placut. :)

Anonim spunea...

Buna, acum am painea in cuptor si sunt foarte dezamagita ca iar crapa.A crescut, aluatul a fost foarte usor de lucrat cu el,dar de ce crapa?
Vreau sa iasa o paine aspectuasa.
Poti sa imi spui de ce?
Multumesc,
Ana

Andreea spunea...

Servus Ana,

ii crapa coaja sau pe langa trese? Daca este coaja, aluatul nu este suficient hidratat, insa cum spuneam si in postare, daca e prea moale nu se poate manevra la fel si nici nu se comporta la fel. Ce-ti pot sugera este sa experimentezi pana ajungi la ce-ti doresti cu ingredientele tale, mai adaugi putina apa si vezi ce se intampla. Daca nu iese cum vrei, mai adaugi putin ulei si vezi ce se intampla. Succes! :)

Anonim spunea...

Buna,se crapa pe langa trese, cum am spus in rest aluatul a iesit super si gustul e la fel,dar mi-ar placea sa fie mai frumoasa, mai ca la brutarie.
Merci,
Ana

Andreea spunea...

aah, atunci drojdia ta e prea zeloasa :) micsoreaza un pic cantitatea de drojdie si eventual la a 2-a dospire da-o mai repede la cuptor.

Anonim spunea...

Ahaaaaaaaa, de asta...merci tare tare mult,cu siguranta am sa incerc si asa.
Merci,
Ana

Trimiteți un comentariu