luni, 31 ianuarie 2011

Chouquettes



Ajung sa postez din ce in ce mai rar desi mancam zilnic :)
Incerc sa fac blogul mai user friendly, dar timpul mi-e extrem de limitat si merge mai greoi decat mi-as dori. Voi avea o lista a retetelor pe categorii si sper sa va fac mai usoara sederea pe blogul acesta :)

Chouquette este un desert delicios, dar ghinion :) trebuie mancat in aceeasi zi.
Se pot umple si cu crema, dar nu e nevoie, e genul de desert care se consuma in viteza maxima fara pic de regrete.

Reteta am gasit-o la Bernard, care are o colectie de retete foarte speciala.

Ingrediente
125ml apa+ 125ml lapte+ 250ml oua (ne trebuie un volum pt aluatul acesta, dar sunt aproximativ 5 oua de marime mijlocie) + 140g faina+ 110g unt+ 5g zahar+ 5g sare+ zahar perlat pt a presara bilutele din aluat.

Seamana cu choux a la creme, dar totusi nu sunt la fel. Pentru choux a la creme va sugerez reteta pe care o folosesc de cativa ani deja si este combinatia cea mai fericita de ingrediente, din cate retete de choux/eclere am incercat.

Procedeul de preparare este ca la orice aluat fiert si anume:
- lichidele se pun la fiert impreuna cu cele 5g de zahar, respectiv sare
- la primul clocot se adauga untul taiat bucati, se amesteca pana se topeste untul bine
- faina se adauga dintr-o data, amestecand viguros pana obtinem un aluat fara cocoloase, compact si care se dezlipeste de cratita (cca 3 minute)
- se lasa deoparte 10-15 minute sa se racoreasca apoi se adauga oual, putin cate putin si se amesteca la fel de viguros pana se obtine o compozitie ca o crema fina, dar mai vartoasa
- eu in pucntul acesta las aluatul sa se raceasca complet (se umfla mai frumos la copt)
- pe tava asternuta cu hartie de pergament se pun cu lingurita, bilute de aluat cu distanta de 3-4 cm intre ele
- se presara cu zahar perlat
- zaharul care se imprastie pe tava se poate aduna langa bilute daca miscati tava cu miscari circulare
- se coc la cuptorul incins in prealabil la 200C (392F) pt 20 minute, supravegheati coacerea. Sunt gata cand sunt frumos rumenite.

Bernard spune ca-i ies 100 de bilute, eu la masura lingurita_burdusita am reusit vreo 45. Cand le voi reface am sa pun 3/4 de lingurita sa vedem cate ies.









8 comentarii:

Ana Maria Ciolacu spunea...

Wooww, ce bine arata. Promit ca le incerc cat mai curand. Geniale... Pupici !

Andreea spunea...

Sunt excelente. Se caramelizeaza putin de la zahar, dar ramane si zahar intreg si cand mesteci devine toata experienta o surpriza neasteptat de placuta. Musai de incercat. Te pup!

Doina spunea...

Hi Andreea!
Desi abia a inceput anul tot ce ai postat deja arata fenomenal de uneori mi-e si teama sa incerc vreo reteta de emotii ca nu se vor putea compara cu ce postezi tu!

Poti sa-mi spui unde ai gasit zaharul perlat, ca tare as vrea sa incerc si eu reteta de chouquettes!
Si voiam sa te mai intreb ceva, legat de retetele din cartea lui Peter Reinhart: tu ai preparat si copt aluatul in aceeasi zi ? Eu tot ce-am incercat, in afara ciabattei, am preparat aluatul intr-o zi si continuat in zilele urmatoare si mi-au trebuit peste 4 ore (6, mai degraba pt bucataria mea)pina a fi gata de copt. Desi am cumparat cartea in special pt piine, am incercat la inceput flaky, buttery crackers (ok)si cinnamon buns(bad).
Am facut classic french bread, soft sandwich bread si San Francisco sourdough versiunea purista care desi au fost bune nu pot sa spun excelente, poate si pt ca nu am continuat cu aluatul in aceeasi zi?!
Vreau sa incerc si pain au levain pe care o voi prepara de la inceput la sfirsit intr-o singura zi.
Starter-ul meu arata mai mult ca un aluat umed de piine, al tau pare mai lichid in poza (drojdia naturala).
Mersi anticipat and ...happy shovelling!

Andreea spunea...

Doina de Montreal?
Daca da, am gasit faina unbleached, la 20 kg, la Mayrand merci mult pt tip.

Zahar perlat la IGA.

Prima oara drojdia naturala (se vede si-n poza) e destul de putin hidratata, apoi pt c-am masurat cu ochiometrul la improspatare a iesit mai lichida dar e ok si-asa.


Soft bread sandwich sunt ok pt hamburgeri, hot-dogi etc insa depinde ce astepti de la o paine. Favoritele mele sunt pain au levain si ciabatta. Croissantul a o nebunie si painile din faina integrala care se coc la temperatura normala sutn foarte ok.

Depinde si de temperatura de coacere si eu mai nou am experimentat cu coacerea in cuptor aburit (paharul acela de apa de la inceputul coacerii) si fara. Diferenta uriasa. Fara apa coaja nu e nici frumos colorata, nici crocanta.


Ai vazut tehnica de strech and fold...e importanta si ea.


Pain au levain o incep seara. Pun starterul la dospit in bucatarie si-l las acolo. a 2-a zi dimineata prepar aluatul si cand s-a dublat in volum (tot la temp camerei) nu mai stau si-i dau forma si la fel cand s-au dublat le coc. A trebuit sa plec la una din ture si painile au stau si-au dospit ore in sir in nestire la temp camerei si rezultatul n-a fost ca de obicei deci no-no.

Daca dospesti in frigider, da-i aluatului sansa sa aiba temp camerei inainte de a-l modela.

ok, daca mai ai intreabi sunt aici.

Eu framant totul cu malaxorul Kitchen aid, ceea ce-i o mare usurare si-un mare plus.

Pt cinnamon buns sa stii ca am si eu 2 retete super faine: cuiburi de viespi (plauze cu fluieraturi, mai ales cand sunt calde) si cinammon buns. Le gasesti sub eticheta aluaturi dospite.

Happy shovelling ... not!
:))

5-10 cm my *** ?!!

Andreea spunea...

PS auch cata mesajul a iesit

deci fac si-n aceeasi zi paine, fac si de pe o zi pe alta. Concluzie: procedeul celor mai speciale (coaja crocanta si miez pufos) este lung, deci nu exista paine faina fara a astepta o semi-vesnicie dupa ea. :)

Dar eu dublez cantitatile, fac 4-5 paini deodata si pastrez una sau cate supravietuiesc dupa ce trec ai mei prin bucatarie :)) si restul le dau la congelator. Se pastreaza minunat.

Doina spunea...

Mersi mult pt sfaturi Andreea!
Ma bucur ca tip-ul cu Mayrand ti-a fost de folos; va trebui sa fac si eu o vizita la IGA poate mai descopar si alte baking supplies!

Am urmat tehnicile de framintat si stretch and fold intocmai (f.placut surprinsa de cit de mult se schimba aluatul cu atit de putine miscari! am mai avut asa o revelatie cind am descoperit metoda
lui Richard Bertinet de stretch and fold mai ales ca in cazul lui aluatul era f.umed).

Imi place sa framint de mina, folosesc Kitchen Aid mai mult la biscuiti, cakes si aluaturile cu mult unt (gen brioche etc.). De ex. cinnamon buns am facut cu mixerul si am regretat caci de mina mi-as fi dat seama ca faina e prea multa si n-as fi adaugat-o pe toata. Voi incerca si retetele mentionate de tine (ai asa de multe ca inca nu sunt la zi cu cititul lor!).

Metoda de copt cu aburi e intr-adevar buna dar nu preincalzesc cuptorul chiar cu 45 min inainte ci mai degraba 20min?! Din pacate am stricat o tava la care tineam mult pt ca s-a strimbat dupa numai 2 folosiri si acum utilizez tava cu care a venit aragazul si dupa ce cana de apa s-a evaporat, scot tava imediat din cuptor si rasucesc piinea in acelasi timp.
Nu am mai folosit metoda cu apa in tava de ceva ani si aveam emotii sa torn apa in tava si sa protejez geamul usii cu un prosop (eram gata-gata sa inchid usa cu prosopul inauntru! acum peste 5 ani cind am utilizat metoda cu apa prima oara eram la telefon si preincalzisem o tava yena iar cind a venit timpul sa
torn apa n-am fost atenta si am turnat apa de la robinet aproape rece si in 2 secunde tava a explodat in cioburi,noroc ca apucasem sa inchid usa!;
de-atunci, stropesc cu un spray de apa piinea si cutorul la inceput si la fiecare 5 min. pt primele 15 min.

Anonim spunea...

Voi incerca pain au levain fara a mai lasa aluatul la frigider si iti voi spune cum a iesit.

Piinea mea preferata este inca cea no-knead cu coaja crocanta si rumena (desi nu folosesc aburi deloc) si miez chewy cu gauri si destul caracter pt o piine care necesita numai 2 zile.

Mersi si pt ca datorita tie am mai descoperit si alte persoane precum Ellie si acum Bernard. P.S:Pe tine te-am descoperit datorita Laurei Laurentiu (pe care o venerez desi nu i-am scris inca nici un rind)cind ti-a recomandat canellele pe blogul ei. O saptamina frumoasa si spor la bunataturi!

Andreea spunea...

Merci Doina, la fel. :)

Painea no knead, am numit-o paine artizanala, am reteta si pe blog, excelenta tinand cont de metoda de preparare, insa le prefer pe celelalte 2 mentionate. Eu malaxorul il folosesc la absolut tot ce se poate amesteca, nici n-as face paine atat de des daca ar trebui sa o framant. Uneori framant pt final touch sau la strech and fold-ul de la ultimele paini postate, dar greul il face malaxorul.


Lista de retete inca nu e activata pt ca lucrez la ea, insa cand va deveni (cel mult intr-o saptamana) vor fi usor de citit. :)

Trimiteți un comentariu