duminică, 16 august 2009
Rulada cu ciuperci
O rulada delicioasa, perfecta pt un platou cu aperitive.
Blatul: 500ml lapte+ 125g unt+ 5 linguri cu varf de faina + 1 varf de lingurita de sare
Se pun la fiert 300ml lapte, untul si sarea.
Pana dau in clocot, amestecam faina cu 200ml lapte pana obtinem o compozitie de consistenta unei smantani groase pe care o turnam peste restul de lapte amestecand viguros pana incepe sa se desprinda de cratita.
Comparativ cu consistenta unui aluat pt eclere, acesta este mai moale. Cand s-a racit intr-atat incat sa putem tine degetul in el, adaugam, rand pe rand, 5 oua (nu adaugati urmatorul ou pana precedentul nu e perfect incorporat in compozitie).
Se toarna aluatul intr-o tava (a mea a fost de 30x45cm, deci mare) tapetata cu hartie de pergament i sputin unsa cu unt sau ulei si se da la cuptorul incins in prealabil, la temperatura mijlocie mare (400F) pt 13-15 minute sau pana se rumeneste frumos. Se scoate pe un servet de bucatarie umed, in asa fel incat partea care a stat pe tava in cuptor sa fie exteriorul ruladei.
Eu am ''alunecat'' coca cu tot cu hartie pe servet si-am rulat hartia spre mine pe sub aluat, pana am scos-o de sub el. Rulam blatul in carpita umeda (cu tot cu carpa) si dam deoparte pana preparam umplutura.
Umplutura:
1 ceapa mjilocie tocata marunt, 500g ciuperci albe taiate lamele mai grosute, sare, piper, patrunjel verde, 2 oua, 2-3 linguri gris
Ceapa se pune la prajit in putin ulei, o lasam pana devine usor sticloasa, apoi adaugam ciupercile si condimentele si lasam sa fiarba sub capac.
Ciupercile lasa zeama multa si cand totul e acoperit cu lichid, dam capacul deoparte si fierbem totul pana scade lichidul, cam 10-15 minute, adaugam si patrunjelul verde tocat marunt si punem deoparte sa se racoreasca. Cand s-a racit adaugam 2 oua si 3 linguri se gris si umplem rulada.
Taina: am rulat cu ajutorul stergarului de bucatarie, deoarece blatul este destul de greu de manevrat si in felul acesta am evitat sa-l rup. Am pliat usor partea de jos, am rulat, impingand usor cu servetul, am tras si partea de sus, tot cu ajutorul stergarului si tinand rulada in servet ca intr-un soi de targa/hamac am transferat-o pe tava pe care am reasternut hartia de pergament. La fel de incetisor scoateti servetul de bucatarie de sub rulada, saltand un capat, apoi celalalt.
Pasul final:
Ungem rulada cu 3 linguri generoase de smantana, radem cascaval la fel de generos si dam la cuptor pana se topeste si rumeneste delicat, cascavalul.
Se taie cand s-a racorit si se serveste calduta. Nu-i bai nici daca se raceste pt ca este la fel de minunata.
Taina a 2-a: puteti adauga si sunca de Praga taiata cubulete ori bastonase si eventual prajita in prealabil.
In speranta ca ati citit pana aici :) m-as bucura sa stiu ca ati incercat-o, pt ca de placut, cu siguranta o sa va placa :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
imi plac mult ruladele si tie ti-a iesit foarte bine a ta, felicitari.
Servus Oana,
este excelenta!
Am testat-o la o petrecere mai mare si atat de mult le-a placut prietenilor nostri incat am fost incoronata regina balului :)
Multumesc pt comentariu.
E tare buna!Asa face si mama rulada cu ciuperci sau carne!(nu stiu daca aceleasi cantitati dar tot asa un aluat de "ecler"!)
Te pup!
Carmen :)
am crezut ca esti in vacanta.
Am facut rulada cu ocazia unui party si prietenii nostri au fost tare incantati deci musai s-o repet.
Te pup.
Foarte frumoasä Rezetä. Compliment
O rulada facuta de zana... eu stiu ca-i buna ca am mai mancat ;-)
Z.??? :)) Oare cand ai mancat?
pup!
O rulada minunata. Incearca umplutura de cascaval in loc de ciuperci. Cam 300 gr. cascaval( nu mozzarella) cu 2-3 lingurite de piper si 3 linguri cu samantana. O sa-ti placa.....
Trimiteți un comentariu