joi, 22 octombrie 2009

Flodni



Este o prajitura ungureasco-evereiasca, foarte placut aromata. Iubitorii de mac nu vor fi dezamagiti. :)

Reteta prajiturii Flodni este modificata putin insa rezultatul este mai mult decat multumitor.

Blat:
500g faina; 200g unt, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 20g drojdie proaspata, 150-200ml lapte, 2 linguri smantana, coaja de lamaie si zahar vanilat (sint generoasa cu aromele), putina sare


- drojdia se pune la dospit cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar
- bicarbonatul si sarea se amesteca in faina, se face o adancitura in mijlocul ei unde turam drojdia dospita si lingurile de smantana si incepem framantarea
- laptele se adauga incetisor
- untul, topit sau la temperatura camerei , se adauga la sfarsit mai ales daca framantati de mana, la malaxor din cate am remarcat mare importanta nu are.
- obtinem o coca molcelusa insa care se poate intinde
- imbracam bila de aluat intr-o folie de plastic, nu foarte strans pt ca dospeste si-o dam la frigider pentru o ora
- dupa ce-a trecut ora, impartim aluatul in 4 parti egale si ne pregatim sa asamblam prajitura

Umplutura de mere:
- 1 kg de mere date pe razatoarea mare, zeama de la 1/2 lamaie, zahar dupa gust si o lingura de unt se amesteca pe foc pana se evapora mai tot lichidul. Puteti adauga si putina scortisoara

Umplutura cu mac:
- 250g mac macinat, 200g zahar,coaja de lamaie, 150-200ml lapte se fierb. amestecand des, pana se ingroasa tot amestecul

Umplutura cu nuci
- 250g nuci macinate (ar trebui cat mai fin); 200g zahar, 150-200ml lapte la fel se fierb, amestecand des, pana se ingroasa compozitia

Tava mea a fost de 27x37 insa as reduce 2cm din fiecare latura.

Se intind foile, pe rand, pe masa infainata, pana la dimensiunile tavii, vor fi subtirele, dar nu stravezii.

Prima foaie se intinde in tava tapetata cu hartie de pergament sau hartie cerata, se inteapa cu furrculita pe alocuri, se presara cu putin gris si se intinde compozitia cu mere, urmeaza intinsul celei de-a 2-a foi, apoi se asterne peste mere, se inteapa din loc in loc si se acopera cu compozitia de mac (e putin migalos de intins insa cu mainile si cu lingura reusiti cu siguranta), urmeaza foaia nr 3, compozitia cu nuci, pe care o asternem cu foaia nr 4. O intepam din loc in loc, o ungem cu galbenus de ou si-o dam la cuptorul incins in prealabil la 375F pana se rumeneste frumos, cam 30-35 minute.

Se taie foarte bine rece.

Etajul umpluturilor se poate varia, mie-mi place varianta cu macul in mijloc :)

Varianta originala: 5 foi cu straturile nuca, mac, gem de prune si mere.

13 comentarii:

Anca spunea...

Stimata Doamna,

Sunt incantat sa va anunt ca astazi incepe cea de-a doua editie a Festivalului Blogurilor Gustoase. Festivalul Blogurilor Gustoase este o competitie special dedicata blogurilor culinare redactate in limba romana.Vrem ca la acest eveniment sa ne reunim, indiferent de distantele geografice care ne despart, sa ne imprietenim si sa celebram pasiunea noastra comuna, arta culinara.

Va invit, asadar, sa fiti prezenta cu blogul dumneavoastra la acest eveniment care se desfasoara in perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2009. Puteti castiga 16 electrocasnice ultraperformante oferite de sponsorul oficial, trofee si diplome de onoare. Alaturi de noi la acest eveniment se afla si reprezentati de prestigiu ai presei romanesti, care vor duce mai departe vestea Festivalului si ii vor face cunoscuti pe castigatori.

Exista 15 categorii de concurs si dumneavoastra va puteti inscrie la oricate categorii doriti sa participati.
Pentru a va inscrie blogul, este necesar sa completati formularul de inscriere pana pe 1 noiembrie ora 23:59(http://www.gustos.ro/concurs/inscriere.html).

Toate informatiile despre Festivalul Blogurilor Gustoase le puteti afla de aici: http://www.gustos.ro/concurs/

Va multumesc pentru timpul acordat. Pentru nelamuriri sau informatii suplimentare, va rog sa ma contactati.

Anca Tenita,

Marketing Manager Gustos.ro
Tel: 021.32.41.404
Email: anca@tree.ro
Web: www.gustos.ro

Ina Todoran spunea...

Arata fabulos, ca de altfel tot ceea ce gatesti tu pe-aici

Carmen spunea...

E ceva da lucru la ea ,dar sint sigura ca e tare buna!
Weekend placut!

Andreea spunea...

Anca, multumesc pentru invitatie.

Ina, merci frumos pt gand

Carmen, prajitura e foarte placut aromata. Este numai buna de facut intr-o buna zi. :))

Ala Oancea spunea...

Foarte intersanta reteta ! Imi place mult ... mai ales ca sun iubitoare de mac :) Am sa o incerc cu siguranta ;)

Andreea spunea...

Servus Ala, sper sa va placa. :)

Anonim spunea...

Buna, Andreea. Acum tot ma uit la retetele tale si salivez...:) Prajitura asta ma duce cu gandul undeva, in copilarie, departe, greu de exprimat in cuvinte. Tare ma bate gandul sa o fac si eu. E buna, buna, asa-i?:) Pt ca merele sunt oarecum zemoase si tind sa inmoaie blatul, plus ca mai sunt celelalte 2 umpluturi, spune-mi te rog cum se comporta foile? Care e consistenta lor? Multumesc si astept retete de la tine, Ana

Andreea spunea...

Servus Ana, daca-ti place macul, o sa-ti placa si prajitura asta desi se mananca in cuburi mici.
Foile sunt foarte faine, seamana cu cozonacul. Stii prajitura zserbo? Cam la fel sunt foile, deci nicio grija ca n-ar iesi moi.

Anonim spunea...

Da, Andreea, imi place macul...:) Am citit undeva ca macul in dulciuri are de fapt origine evreiasca. Cam toti est europenii il folosesc in prajituri. Am mancat la niste polonezi o prajitura tare buna (nu ii stiu numele) cu mac si branza dulce. Stiu szerbo, cum sa nu-l stiu?:) Voi incerca Flodni, trebuie sa fie o explozie de arome. Numai bine, Ana

Andreea spunea...

Servus Ana,
raspund cam greu pt ca renovam subsolul si nu mai stiu de ce sa ma apuc mai intai :)

Eu sunt din Harghita si la noi, de Paste mai ales, cozonacul cu mac ori cu nuca, ambele cu muulta umplutura nu lipseau. Iar in loc de pasca la noi se facea cozonac cu urda, o urda alba, dulce, fina... o nebunie.

Anonim spunea...

Buna, Andreea. Eu sunt din Baia Mare, iar mama mea gateste mai mult in stil unguresc decat romanesc. :) Si noi de Paste si de Craciun aveam (si inca avem pt ca eu lupt sa pastrez traditia si aici) cozonac cu mac si nuca, iar de Paste acea pasca de care zici tu cu branza dulce si stafide (branza proaspata de vaca/urda fina, fina) care la noi se facea cu grilaj de aluat deasupra si unsa bine cu galbenus de ou. Ana

Andreea spunea...

Eu n-am gasit aici mac bun, am tot avut stocuri din tara si din cauza asta respectarea traditiei :) s-a rarit. Iar urda ca la noi, nu exista in alta parte. :)
Iti doresc o saptamana excelenta Ana.

Anonim spunea...

Da, Andreea, ai dreptate. Ma gandesc cateodata la urda cumparata din piata in Romania si la casul proaspat.:) Mac ca in Romania, foarte bun, gasesc la pungulite mici, rusesc, la un magazin ce vinde produse indiene si est europene. Eu cred ca in Canada aveti si mai mare diversitate de magazinase de tot soiul. Aici sunt foarte, foarte putine si preturile sunt mari. Macul si grisul sunt 2 din foarte putinele lucruri ce le cumpar de acolo. Imi zicea cineva ca a gasit mac gata preparat in cutii de metal in magazine americane, dar totusi prefer sa il prepar eu asa cum m-a invata mama (desi toata bucataria e mac dupa aceea).:) O saptamana buna si tie. Ana

Trimiteți un comentariu