luni, 29 martie 2010
Fudge cu ciocolata si nuci
Reteta este in cups, am s-o afisez asa si daca folositi un pahar ca masura pastrati, va rog, proportiile :) Desi extrem de dulce pt mine, gustul este tare fain.
1 cup zahar alb + 1 cup zahar brun + 1 cup frisca + 1/2 cup unt + un varf de cutit de sare + 1/4 cup sirop de porumb, alb (ori sirop de agave) + 1/2 cup ciocolata amaruie + un pumn de miez de nuca + 2 lingurite extract de vanilie si facultativ, putina esenta de rom.
- cele 2 feluri de zahar, frisca, siropul de porumb (agave) si sarea se pun intr-o cratita pe foc mediu
- se amesteca incontinuu si de cand incepe sa fiarba in aproximativ 10 minute ar trebui sa obtineti o biluta moale de fudge atunci cand picurati putina compozitie intr-un pahar cu apa rece. Daca nu se formeaza biluta mai lasati pe foc, amestecand incetinel. Compozitia capata un aspect matasos, lucios si devine oarecum vartoasa.
- se lasa la racit 7-10 minute dupa care se adauga si bobitele de ciocolata si se amesteca incontinuu
- compozitia ar trebui sa se ingroase binisor (la mine nu s-a intamplat chiar asa :)), asa ca adaugati nucile si turnati intr-o forma bine unsa cu unt. Nu folositi o forma mare, pt ca nu se obtine o cantitate mare.
- se lasa la rece pana se intareste apoi se taie in cuburi mici, cu un cutit inmuiat in apa fierbinte
- am trecut cu jetul de apa fierbinte si pe fundul formei de yena pt ca nu se dezlipeau pe cat de repede imi doream, drept este si ca n-am avut rabdare sa se intareasca bine.
Taina:
compozitia am dat-o la congelator pt 15 minute, apoi am amestecat putin cu lingura si i-am facut valurele (total ne-obligatorii ) apoi am mai lasat in congelator 30 de minute pana sa-l tai.
Ideal ar fi sa-l pregatiti seara si sa-l lasati in pace ( nu cum am facut eu) la rece pana a 2-a zi.
Pe mine insa, ursitoarele nu m-au daruit cu rabdare :))
Se poate pastra la frigider cateva saptamani bune.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
17 comentarii:
delicios...niste poze reusite....super! brava
Ce cremoasa tre` sa fie!!!!
Super!!!
sirop de porumb - de unde?
Foarte apetisanta, mmmm...!
Ai idee cu ce as putea sa inlocuiesc acel sirop de porumb? Si inca o intrebare, te rog, ce inseamna ciocolata semi dulce, ciocolata neagra?
Multam, vreau sa fac acest dulce fabulos!
Da, da...super...Si am aceleasi intrebari ca ale Gabrielei. Astept cumintica raspunsul. :))
Dragute doamne, imi pare rau ca v-am pus in dificultate. :)
Am editat putin reteta. Ciocolata semi-dulce se poate inlocui foarte bine cu ciocolata amaruie iar siropul de porumb l-as inlocui cu miere ori un sirop din apa si zahar, proportie de 1 la 1, cum am spus in mesaj.
multumim, incercam si revenim!
:) tin pumnii.
Ajung si eu cu intarziere la retetele tale din ultima luna. Tu mi-ai pus gand rau cu ele. Fudge, aualeo! Suntem innebuniti dupa el, de obicei il cumpar, dar acum cu siguranta il fac. Si pe urma "atac" aperitivul ala cu bacon si foetaj.
:) Servus,
Fudge-ul e foarte bun si tine mult. Mai am in frigider pt ca intre timp ai vazut cate am facut. Putina moderatie totusi! (vorbesc cu oglinda) :)))
Servus, l-am facut si eu in weekend. Aazi e miercuri, normal ca nu a mai ramas nimic. Dar il repet ca doar mai vine un weekend.
Super! Ma bucur ca v-a placut! :)
SOS! SOS!
Cam cata ciocolata e 1 cup? Am cup-uri, dar nu lucrez des cu ele si chiar n-am nicio idee (si nu vreau sa topesc nu stiu cata ciocolata).
Multumesc anticipat si pusi!
Kari, vezi ca-i ciocolata netopita, dar 1/2cup cat iti trebuie la cantitatile din reteta sunt aprox 75g. Pusi!
PS am pus picaturi de ciocolata si efectiv am luat din punga jumatate de cup.
Sar'na!
Deci nu scap de-a o marunti-o bine din cutit. ☺
nu :D ca sa se topeasca mai frumos. Eu maruntesc cu cutit cu zimti si merge minunat.
Trimiteți un comentariu