duminică, 14 martie 2010

Aluat dospit a la Bertinet


Ce repede trece saptamana atunci cand esti in vacanta. :)
Celor care mi-au lasat comentarii in timp ce lipseam, le cer scuze pt intarzierea cu care am raspuns. :)

As vrea sa vedeti o tehnica de framantat aluaturi cu drojdie (deci nu neaparat dulci) si am sa-l las pe Richard Bertinet sa va arate exact cum se face. Am un malaxor Kitchen Aid de peste 4 ani si desi sunt foarte multumita de el, am avut o revelatie si era musai s-o scriu si aici. Astazi am vrut sa framant manual urmand sfaturile din clip, sa vad cum iese si spre mirarea mea, am obtinut o coca elastica si fina in mai putin de 15 minute.

Aluatul se poate folosi la cozonac, la gogosi, pt briose samd

Ingredientele de azi:
600g faina, 150g zahar, 25g drojdie proaspata, 4 oua intregi si 2 galbenusuri, 110g de unt, coaja de la o lamaie si o jumatate de lingurita de esenta de vanilie, 300-350ml lapte caldut insa puteti folosit si ingredientele din reteta de cozonac

Dupa dospire

Dupa copt.


Fasiile :)

8 comentarii:

adnas54 spunea...

Ti-au iesit minunat. Tehnica asta de batere, lovire a aluatului, eu mi-o amintesc de la bunica. Cand facea ea cozonac, era o munca... tocmai pentru ca ea dadea cu coca de planseta. Sanda

Carmen spunea...

Arata asa de bine,parca le simt si mirosul!Am sa incerc si eu!xxx
PS.Sper ca ai avut o vacanta frumoasa!

Andreea spunea...

Servus Sanda,
si ce minunatii faceau bunicutele noastre.
Eu imi mai amintesc din copilarie cum bateam coca cu randul cu frate-meu, cu facaletul :)) (era mai molcelusa pesemne) pana transpira grinda :)), dar ce bunatate pufoasa ...
Farmecul metodei lui Bertinet este in rezultatul remarcabil fara efort.

Andreea spunea...

Carmen :) hola, acum de renuntat la malaxor nu renunt insa metoda merita raspandita :)

A fost fain in vacanta (Holguin) daca privesc partea plina a paharului :) ... si de relaxat m-am relaxat la maxim, am luat tot soarele cu mine. Te pup :)

Dana J. spunea...

Hello Andy, faina reteta. Am sa incerc si eu ca imi plac tare aluaturile dospite. Ma pui la lucru sa le traduc in masuratori americane, dar sunt sigura ca merita.
Am dat de blogul tau asa din cauza numelui "banal". Imi place, si-mi plac si mancarurile.
Te-am pus la bookmarks.
Dana, Traverse City MI.

Andreea spunea...

Servus Dana, eu am si cups si cantar asa ca impac toate continentele :)
Metoda de framantat m-a cucerit definitiv. E o alternativa fericita la malaxor. Merci pt vizita. :)

Florin spunea...

cat timp si la ce temperatura le-ai copt? :)

Andreea spunea...

30 minute la 375F apoi pt restul timpului (alte aproximativ 15-20 de minute) scad temperatura la 350F. Vezi ca am strecurat un link in postare (cozonac) si acolo am detaliat mai mult pasii de urmat :)

Trimiteți un comentariu