vineri, 5 noiembrie 2010

Macaron cu ciocolata si aroma de portocala



Un desert renumit, pt care se poate face o adevarata obsesie. :))
E delicat, savuros, poate capata mii de culori si arome, intr-un cuvant este de-o versatilitate perpetua, limitata doar de imaginatia noastra.

Pare atat de usor de facut si de fapt, nu este, iar daca nu iese din prima, incerci si-a 2-a oara, si-a 3-a si-a .... mai bine nu va spun de cate ori am incercat :))) LOL

Pt o destul de lunga perioada, mi-au fost ''calcaiul lui Ahile'' patiseresc :) si astazi au iesit perfecte. Pur si simplu! :)

Sunt cativa pasi obligatorii si de-acolo incolo, calitatea ingredientelor isi pune amprenta, altfel n-as putea sa va spun de ce se incapataneaza sa nu reuseasca uneori (de multe ori in cazul meu)

Taine:
- albusurile trebuie sa aiba macar 2 zile vechime (musai!)
- in ziua in care le pregatiti musai sa stea la temperatura camerei cateva ore bune (8-10)
- compozitia finala trebuie sa fie lucioasa si as spune fina, insa granulele din pudra de migdale se pot vag observa deci nu trebuie sa ne speriem de ele
- compozitia curge, dar greu iar cand le veti turna pe hartia de pergament nu trebuie sa se intinda in tava si nici mot nu trebuie sa pastreze (la mine s-a format un mot vag, atunci cand le turnam din punga, insa a disparut in ''nasturelul'' din aluat destul de repede, semn ca am obtinut consistenta care trebuie)

Pe net veti gasi o multime de variante si secrete si retete 'infailibile' (asta pana le incercati si rupeti lantul succesului lor nesfarsit LOL ... like I did)

Exista 2 variante de preparare:
1. cu meringue italian
2. metoda de mai jos, pe care, de azi inainte, o prefer de departe

Ingrediente:
- 2 albusuri (de la oua extralarge) vechi de minimum 2 zile (cca 65g)
- 85 grame de pudra de migdale
- 150g zahar pudra (cel din comert, deoarece contine si amidon)
- 1 lingura de zahar tos
- colorant alimentar rosu si galben, sau orange
- 1 lingura rasa esenta de portocale


- in robotul de bucatarie, pulsati laolata zaharul pudra si pudra de migdale sa le amestecati perfect
- intr-un bol curat, se cerne amestecul, ne dorim un praf fin (nu ne speriem de eventualele granule vizibile din praful de migdale)
- albusurile se bat spuma cu lingura de zahar
- urmeaza esenta de portocale si colorantul alimentar (tineti cont de faptul ca la copt, culoarea amestecului se mai deschide)
- la amestecarea compozitiei uscate cu albusurile frumos colorate am folosit o metoda mai altfel
- am luat cate-o lingura generoasa din albusuri si le-am incorporat in amestecul cu pudra de migdale fara delicatetea obisnuita, vrem sa umezim totul pana adaugam toata compozitia de albusuri
- adaugam pe rand cate-o lingura din amestecul cu albusuri pana obtinem o masa in care restul de albus spumos si colorat poate fi adaugat delicat
- se amesteca delicat, dar hotarat pana amestecul devine lucios (vedeti imaginea)



- amestecul se pune intr-o punga de plastic din care ati taiat un colt ingust si se toarna in tava lasand o mica distanta intre 'cochilii'



Acum 'legenda' spune ca trebuie lasate minim o ora intr-un loc uscat, pana se formeaza un soi de ''piele'' pe fiercare macaron. Taina ar fi ca 'pielea' acesta nu va lasa compozitia de dedesubt sa iasa la suprafata si astfel se va forma renumitul piciorus al macaronului.
Eu le-am lasat in jur de 45 de minute desi 'pielea' macaronului era deja evident formata, dupa numai 10 minute.

Poate imaginea e mai clara decat textul



piciorusul aparut la copt





Se coc la cuptorul incalzit in prealabil la 285F (141C) pt aproximativ 25 minute.
Dupa 5-7 minute piciorusul a aparut, daca macaronul e reusit.
Pt a le desprinde usor de pe hartia de pergament se pun cateva linguri de apa sub hartie, intre ea si tava adica, se lasa putin la ''aburit'' apoi se iau macaronii si se pun pe un gratar la racit.

Se umplu cu un ganache simplu cu ciocolata:
90g ciocolata topita in bain marie impreuna cu 125ml frisca. Se lasa la racit.
ori
un pumn de 'lacrimi' de ciocolata topita la microunde impreuna cu 2 linguri de lapte, apoi amestecata cu 2 linguri de crema gen philadelphia (cea organica este absolut minunata) si aromata cu esenta de rom de ex.





Macaronii sunt mai buni a 2-a zi.... daca supravietuiesc pana atunci :)

37 de comentarii:

sara & Miki spunea...

Felicitari... Si eu am mancat si am devenit fan. Am zis ca nu-mi vor mai lipsi din casa, dar... dupa primul esec am renuntat. Acum cand ai scris ca ai patit si tu la fel si uite ce minunatii ti-au iesit pana la urma... voi persevera si eu. M-am saturat privindu-le. Minunate. Pup!

Postolache Violeta spunea...

Wow, ce suuper ti-au iesit.Imi vine sa musc din monitor ! Eu una n-as avea curaj sa ma apuc de ai

Florin spunea...

congrats! le am si eu in to do list de ceva vreme, da' nu prea m-am incumetat... :) btw, ai folosit pudra de migdale cumparata sau ai facut-o tu?

giovanna spunea...

waw! felicitari! cat d ebine ti-au iesit.... eu inca nu mi-am facut curaj sa ii incerc. atat de dificil d efacut sunt... esti fenomenala ! bravo tie!

pansy spunea...

nu am mancat niciodata,dar va cred ca sunt buni !cam laboriosi !

Lia spunea...

Ti-au iesit perfect !
Bravo !Aici as pune un emoticon care aplauda :)
Si e frumos ca ai de destainut cateva tips-uri fara de care aceasta reteta nu are cum sa iasa.
Dar cel mai important e exercitiul.
Ca sa fie reteta complecta,scrie te rog temperatura de coacere si in grade C.Eu am convector,dar e mai simplu pentru cei care citesc si se grabesc :)

Andreea spunea...

Servus Sara, eu nici macar nu mancasem si-a TREBUIT sa fac si eu. Asta e poveste de acum vreo 2 an, de-atunci tot incerc LOL.
Trebuie sa obtii aspectul acela lucios, altfel nu ies. Te pup

Andreea spunea...

Servus Vio, mare paguba nu faci daca le incerci :)

Andreea spunea...

Giovanna, merci frumos. Acum ca au iesit asa frumosi ma intreb cum naiba de am dat gres de-atatea (nu spun cate) ori :))

Andreea spunea...

Servus Pansy :),

ca timp de lucru nu sunt laboriosi. Mai mult este de citit, dar cand trucurile-s stiute, numai aroma amestecului si cremele mai difera.

Andreea spunea...

Merci frumos Lia. :)

Si eu am cuptor (si) cu convectie insa am incercat sa coc de cateva ori cu el si n-am nimerit temperatura optima.
Temperatura mea ideala de copt prajituri fara convectie este 375F, cu convectie e pe la 340F as spune, insa asta-i o concluzie pe care trebuie s-o experimenteze fiecare :). Sa retii ca temperatura pe care o s-o scriu si-n C nu e pentru cuptorul cu convectie. :)

Andreea spunea...

Merci Florin. Reiau c-am replicat cu niste typo-uri teribile

E cumparata pudra mea de migdale, insa sunt multe tipuri de texturi si cu cat e mai fina cu atat mai bine. La pudra facuta acasa, pana ajungi la textura dorita s-ar putea sa obtii ceva prea uleios.

Am incercat si asta, insa nu mi-a reusit. Drept e ca sunt pasi pe care e musai sa-i respecti si-atunci totul iese asa cum trebuie.

Liana10 spunea...

Perfecti ti-au isit, Andreea, felicitari!
Culoarea m-a dat gata ;-)

Andreea spunea...

Merci fain Liana :)

Lia spunea...

Andreea,
Nu m-am facut inteleasa.
Nu ma refeream la faptul ca am cuptor cu convectie,ci la faptul ca am convector(tabel) de conversie a gradelor F in C :)
Cuptorul meu e pe gaz.
Hi!Hi! :)Mersi ca ai trecut si gradele C.
Te pup si servus .

Andreea spunea...

Lia eu ii spun convertor tabelului tau :)
Totul e bine cand se termina cu bine :)

Miha spunea...

Felicitari! Ti-au iesit super!

Andreea spunea...

Merci :)

Marcela S. spunea...

Minunate cookies! Felicitari.

Boabe de Cafea spunea...

Arata superb!
Sunt exact ca si cele pe care le stiu eu din Franta :).

Andreea spunea...

merci fain Marcela si Boabe :)

Anda spunea...

Super Andreea! Bravo.

Andreea spunea...

Merci Anda. :)
W-end placut si spor la treaba! :)

A to Z - food and travel spunea...

Wow tie ti-au iesit...Ce te invidiez! :-) Eu am abandonat proiectul Macarons, prefer sa le cumpar. Ultima data am incercat inainte de Craciun - nu o data, nu de doua ori, ci de 5 ori. Incercasem si inainte de asta si nu mi-a iesit niciodata.

Andreea spunea...

:) Servus si bine ai venit.

Nu spun de cate ori le-am incercat sa nu ma fac de ras :))

Caty spunea...

Draga Andreea,
eu locuiesc in sudul Californei,iar aici portocalele sunt in sezon acum. Nu ai tu cumva o reteta pentru dulceata din portocale sau din coji de portocale ? pomeneai de o dulceata ce a stat trista la tine in frigider.... :)
De laudat am vazut ca te lauda totzi si,pe merit ...cel putin pe sotzul meu l-ai facut foarte fericit. Prajitura "Flodni" si cea cu morcovi au iesit ca la carte.
Felicitari pentru calitate !

Andreea spunea...

Sudul Californiei? Livezi de portocali? ooohhh guess who's jealous now?? :))

Caty, multumesc frumos pt votul de incredere. Revin in cateva zile cu reteta de coaja de portocale.

Caty spunea...

De fapt am un portocal chiar in spatele casei ....:)
Daca vrei sa vizitezi impreuna cu familia California,(nu ca ai avea ce vedea)esti binevenita la noi. cazarea e free....iar mancarea,iti dai seama ca nu se pune problema,mai ales ca avem propria gradina de legume . Acum sadesc si seman ,,,pana ce va hotarati sa veniti,apar si roadele .

Andreea spunea...

Merci frumos pt invitatie. :)
Noi avem zmeura in curte, fetita mea e mare amatoare. Cat despre sadit, ohoo, la noi inca e zapada mare si temperaturi agresive :) peste vreo 2-3 luni daca o fi sa incep si eu. Spor la treaba :)

Am gasit reteta pt dulceata din coji de portocale, o postez azi sau maine.

Mihaela spunea...

Andreea, am avut niste albusuri si o reteta de la o prietena care prevede macarons cumparate :) Si m-am hotarat sa le fac eu, am urmarit cantitatile tale, dar am avut albusurile de o zi si le-am lasat cam 5 ore afara din frigider. Mi s-a parut lucioasa compozitia dupa ce am amestecat cu zaharul si migdalele, dar le-am lasat o ora afara si nu s-a format pielita, si le-am bagat si-asa in cuptor, au iesit niste bezele putin crapate :) O sa mai incerc iar, cu albusuri mai vechi si o sa le las afara mai mult, poate de asta nu s-a format pielita. Cat de mult ai batut albusurile? A fost "soft peaks" la mine, nu am vrut sa le bat prea mult. Dar era chiar culmea sa imi iasa din prima! Acum am niste bezele super :)) Multumesc pentru reteta!

Andreea spunea...

Servus Mihaela, macaronii sunt cu mare cantec. Eu de-atunci mi-am luat cantar digital si cu proxiam ocazie o sa scriu si cantitatea de albus necesara pt ca pana la urma intre 2 albusuri e diferenta mare.
Unii fac macaronii cu meringue intalian deci trebuie sa fie destul de tare insa nu foarte ... ca sa vezi explicatie :) :) :)

eu la macaronii astia aveam pielita formata dupa 10 minute, cand ii atingi efectiv nu se mai ia pe deget... atunci stii sigur ca nu se vor crapa la copt.... unii lasa macaronii si 2 ore la uscat ... nu pot spune ce anume le garanteaza succesul, am scris toate trucuriel experimentate dupa muulte esecuri si totusi am mai facut de-atunci si uneori mi-ai iesit alteori ba ...desi consistenta stiu exact cum ar trebui a fie.

Cred ca trebuie sa se alinieze stelele :))) cand facem macaronii, sa fim mai zen decat zen-ul :) ... altfel suntem in mana hazardului :))

Ana spunea...

Vroiam sa te intreb ceva...eu stau in Londra si nu am gasit pudra de migdale, poti sa imi spui daca se poate face acasa cumva,sau se poate inlocui?
As vrea sa incerc si eu reteta asta, ca la reteta de drojdie naturala sunt la pasul 1.
Multumesc,
Ana

Andreea spunea...

Servus Ana, la macarons nu se poate inlocui pudra de migdale insa poti incerca sa faci pudra din migdale fara coaja (le pui in apa cateva ore, le cureti de 'piele' apoi ideal ar fi sa le lasi sa se usuce din nou si-apoi sa faci pudra insa nu pot garanta rezultatul la un desert atat de pretentios... apoi s-ar putea ca migdalele prea mult macinate sa se transforme in ceva cremos)

Andra spunea...

Excelent arata, felicitari!!!! Parca-parca m-as incumeta si eu sa fac reteta ta! :)
Ana, cauta in Asda, eu acolo am vazut ultima data pudra de migdale.

Andreea spunea...

Merci fain Andra :)
Sper sa-ti reuseasca :)

Cristiana spunea...

Cate comentarii! (E de bine treaba cu comenturile!) Eu de unde fac rost de pudra de migdale aici in Romania? Ai vreo idee? Merciiiiiiiiii

Andreea spunea...

Servus Cristiana, incearca la Kaufland. :)

Trimiteți un comentariu