vineri, 5 februarie 2010

Kaiserschmarrn- clatite rupte



Marturisire: intre autenticitate si savoare, o prefer pe ultima.
Prefer aromele ajustate gusturilor noastre chiar daca prin adaugarea lor, nu respect reteta originala :)

O scurta istorie a acestui foaarte cunoscut desert austriac: Kaiserschmarrn inseamna aiureala imparatului. Desertul a fost preparat pt imparatul Franz Joseph I si sotia lui Elizabeta a Bavariei care obsedata fiind de silueta a spus ca desertul este prea bogat si n-a vrut sa-l manance, la care imparatul a raspuns ''ia sa vedem ce-i aiureala asta?'' (referindu-se la clatite) si asa le-a ramas numele. Am incalecat pe-o sa :)

50-75 g stafide + 3 linguri rom + 200 g faina +250ml frisca lichida + 250ml lapte+1 lingura unt + coaja de la 1 lamaie + 3oua, putina sare
100 unt pt prajit (adaugat pe rand pt fiecare clatita, ies maximum 3)

Stafidele se pun la inmuiat in rom pentru minim 30 minute.
Faina + lapte + frisca se amesteca si se lasa la imprietenit 30 de minute
Se adauga apoi: coaja de lamaie, galbenusurile, sarea, romul in care au stat stafidele si untul (topit in prealabil)
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza delicat in aluat.
Se infierbanta untul intr-o tigaie mare si se toarna din compozitie atat cat sa acopere bine fundul tigaii, se presara cu stafide. Acoperim tigaia cu un capac si prajim la foc mic in jur de 10 minute dupa care se intoarce clatita, se lasa aproximativ 3 minute apoi se rupe bucati (cu o spatula) si se mai prajeste pana se rumenesc bucatelele frumos.
Se rastoarna pe o farfurie si se pudreaza cu zahar pudra.

Se servesc langa salate/compoturi de fructe (cu precadere mere ori prune), dulceata de afine, inghetata de vanilie etc
Exista si varianta clatitei caramelizate (topim unt si zahar laolalta si tavalim bucatile de clatita prin caramel)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu